Särskild droska till Dags för storbak i ”steset”

Särskild droska till Dags för storbak i ”steset”

Extra lång ved. Farfar tar ut en färdig brödkaka. Veden som ligger på golvet var extra lång för att passa i ugnens hela djup. Man eldade till vänster, det syns på bilden. Mamma och farmor gör i ordning kakorna med brödmåtten.

Höll på hela dagen. I Dalarna betyder ”stes” liten stuga. När det skulle bakas i Koppslahyttan på 50-talet kom farfar och farmor Elis och Hanna Danielsson dagen före. I ett rejält tråg gjordes en deg på 30 kg rågmjöl, varmt vatten, jäst, salt och mera rågmjöl till en lagom konsistens. Man eldade också i ugnen på kvällen för att det skulle gå snabbare att komma igång nästa morgon. Alved och björkved användes eftersom sådan ved inte sprätter glöd på brödkakorna som gran-och tallved gör.

 

Nästa morgon började bakningen som höll på hela dagen. Degämnena skulle kavlas ut först med slät kavel och sedan med kruskavel, tas ut med mått och naggas och sedan gräddas. Det blev många brödkakor som hängdes upp på 5 spett (stänger) i taket.

Farfar och far turades om att grädda brödet. Dagen efter skulle kakorna ”rakas”. Man tog ned dem och lade dem i högar inne i den varma ugnen och en tyngd (tegelsten) lades på. Kakorna mjuknade i värmen och blev raka och fina och hängdes upp igen. Brödet räckte ganska länge och när lagret var slut var det bara att baka en rejäl sats igen.
Inskickat av Marianne Strutzenblad, Koppslahyttan.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.