Gjorde ett oförglömligt intryck

Gjorde ett oförglömligt intryck

I år är det 50 år sedan Alma Cogans första turné i Sverige. Peder Johansson vet det mesta om den engelska popsångerskan och är sedan tonåren på 1960-talet en samlare.

1964 lät hon sig fotograferas för Bild-Journalen.
1964 lät hon sig fotograferas för Bild-Journalen.

När Alma Cogan kom hit 1964 var stockholmaren Peder bara tio år och han fick aldrig uppleva henne som scenartist. Det var först i slutet av 60-talet som han fastnade för henne.
– Jag kände till Alma Cogan men det var när jag hittade en LP-skiva med henne från 1965 som jag verkligen började gilla henne, säger Peder. Jag tyckte om rösten och utstrålningen och tog reda på mer. Hon kallades ”flickan med skrattet i rösten” men gick bort i sjukdom redan 1966, bara 34 år gammal. 

Alma Cogan föddes 1932 och började sin karriär som vokalist när hon var 15 år. På 50-talet var hon en av Englands största skivartister.
– Hon började som schlagersångerska men ville förnya sig och blev popsångerska och senare även musikalartist.
Sångerskan blev mycket populär internationellt och turnerade jorden runt flera gånger. Hon hade stora framgångar i Sverige med låten Tell him 1963. Den följdes av Tennessee Waltz 1964 och The Birds And The Bees 1965.

Peder har en stor samling med allt från stenkakor, singlar och LP-skivor till filmer, foton och tidningsurklipp. Sedan 80-talet är han också vän med Almas syster Sandra Caron som bor i London.
– Hon är jättegullig och brukar skicka julkort till mig.
Peder är nu nöjd med sin samling, bara några japanska inspelningar saknas. Men han skulle gärna vilja ha kontakt med personer som träffat Alma Cogan. Skriv i så fall gärna några rader till Minnenas Journal.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.