Sally Bauer slog det danska världsrekordet

Sally Bauer slog det danska världsrekordet

Hon gjorde det ingen trodde var möjligt. För 80 år sedan slog Sally Bauer det danska rekordet med 12 timmar när hon simmade 46 km över Kattegat.  

Minns ni långdistansimmaren Sally Bauer som för 80 år sedan simmade 48 kilometer över Kattegatt och slog det danska rekordet med hela 12 timmar? Sally Bauer föddes i Halmstad 27 juli 1908 och kom att bli en internationellt känd långdistanssimmerska. Bauer växte upp i Helsingborg och var yngst i en skara av fyra systrar. Med närheten till både hav och simhall blev simningen ett självklart val för Bauer, hon började träna redan som sjuåring. Vid tio års ålder gick Bauer med i Helsingborgs simsällskap och med åren blev träningen allt mer seriös. År 1937 simmade danskan Jenny Kammersgaard över Kattegatt på 29 timmar, en sträcka på 48 kilometer. Då detta ansågs vara en mycket svår prestation utlyste man ett pris på 5 000 danska kronor till den som lyckades överträffa Kammersgaards rekord, ett rekord man inte trodde någon skulle kunna slå. Ack vad de misstog sig!

Pressklipp. Sally Bauer 1982 då långsimningen sedan länge var över, istället fick hon tid över till att försjunka i minnen.

När nyheten om prissumman nådde Bauer hade hon fått försmak för långdistans och redan år 1931 simmat över Öresund mellan Helsingborg och Helsingör på 6 timmar och 22 minuter. I en intervju från 1982 fick hon en fråga om varför hon valde att simma sträckan över Kattegatt varpå hon ärligt svarade att ”Som ni vet så är ungdomar ju alltid i behov av pengar. Jag tyckte att det där kunde vara väldigt roligt att prova på och det skulle väl jag också kunna göra, tyckte jag”. En motiverad Bauer tog sig an utmaningen och vid andra försöket 1938 lyckades hon simma över Kattegatt på 17 timmar och 5 minuter vilket var 12 timmar bättre än det danska rekordet. Med hejarop kom Bauer i land, journalister och fotografer väntade på att få en intervju. En av de journalister som var på plats var Sven Jerring. Fortfarande insmord i fettet som hon använt på kroppen för att inte frysa, svarade Bauer på frågor om sitt rekordlopp. Sven Jerring frågade om hur det känns ”när ni ger i vattnet för en sån där långsimning, vad tänker ni på då?  Känns det inte ganska obehagligt i alla fall att veta att nu ska ni i timme efter timme ligga i plurret och bara simma och simma, otäckt är fettet, svårt är det med andningen föreställer jag mig, hungrig blir ni, det hela måste vara ganska oangenämt?” Bauer svarade: ”Nejdå tvärtom jag njuter så oerhört när jag simmar, så det är därför jag simmar långdistans. Det är ingen plåga på något sätt eller vis”.  

Intervjun som avslutades med beundran från Jerring och svenska folket var bara början på Bauers berömmelse. För att lära dig mer om Sally Bauer och ta del av hennes personliga upplevelser och drömmar finns boken Kattegatt, Ålands hav, Kanalen som hon skrev 1939. Boken hittar du främst på bibliotek eller antikvariat.

 

Tre kvinnliga pionjärer
Greta Johansson vinner i OS 1912 guld i simhopp och blir Sveriges första kvinnliga OS guld-medaljör.
Margit Nordin blir år 1923 den första kvinnan att starta och avsluta Vasaloppet. Hon åkte de 90 kilometrarna på 10 timmar, 9 minuter och 42 sekunder.
Ann Jansson är den första svenska kvinnan att göra mål i en fotbollslandskamp det skedde i en match mot Finland år 1974.

Intervjun med Sven Jerring:
Intervjun med den avspända Bauer hittar du på Sveriges Radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=411949

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.