Så får du bort fläcken!

Så får du bort fläcken!

Gamla kunskaper går inte ur tiden. I boken Husmoderns rådgivare från 1924 finns en uppsjö av kloka råd om hur du tar hand om oönskade fläckar. 

Bläckfläckar. Fläcken doppas i hett vatten och bredes sedan ut över handen eller på en tallrik och beströs med bläckpulver eller oxalsyra. Därefter gnuggas fläcken och sköljes i kallt vatten.

Fruktfläckar doppas i kallt vatten och hålles sedan över svavelrök (ett stycke antänt svavel). När fläcken försvinner, tvättas plagget genast, så att ej svavlet angriper tyget. Fläckar av äpplen fuktas med vätesuperoxid och strax därpå med ammoniak och sköljes väl.

Kaffe-, te- och choklad-fläckar ingnides med glycerin före tvättning i ljummet vatten. Ofta är grundlig tvättning i mjölk tillräcklig.

Kakaofläckar. Om dessa äro färska, tvättas de bort med kallt vatten.

Fläckar av målarfärg. Sådana fläckar på vita tvättkläder lösas upp med terpentin eller denaturerad sprit.

Mögelfläckar. Man gör en välling av grovt rågmjöl, ljumt vatten och pressjäst. De fläckade kläderna nedlägges, så att de täckas av blandningen. Efter ett dygn tvättas de som vanligt. Färska mögelfläckar tvättas ur med ättika eller kärnmjölk.

Rostfläckar. Fläcken doppas i hett vatten och pudras med oxalsyra eller citronsyra, som får ligga på några minuter och sköljes sedan i kallt vatten. Om plagget ej skall tvättas, dryper man lite citronsaft på fläcken, lägger en ren lapp över och stryker hastigt med ett hett järn.

Rödvinsfläckar beströs, medan de äro färska, med salt, som suger åt sig färgämnet, varefter resten går ut i nästa tvätt. Fläckarna kunna även avlägsnas genom att doppa dem i kokande mjölk.

Tobaksfläckar ingnides med sprit och äggula, varefter kläderna tvättas som vanligt.

husmodern001

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.