Så får du bort dina fräknar

Så får du bort dina fräknar

Gamla kunskaper går inte ur tiden. I boken Husmoderns rådgivare från 1924 finns en uppsjö av kloka råd om enkla huskurer. 

husmodern001

Astma. Detta obehag lindras genom att intaga ren glycerin eller honung tillsatt med litet pepparmyntsolja.

Finnar. Ett blodrenande medel intages en tid, och ansiktet tvättas noga om aftonen med varmt vatten och glycerintvål. Ett par gånger om dagen tvättas ansiktet med svavelvatten, 30 g svavelblomma till 1 l vatten.

Fotsulans ömhet. Fötterna tvättas ofta med ljummet vatten och tvål och ingnides med balsam. Vax och matolja smältes, och när blandningen svalnat röres den med perubalsam, till den stelnar.

Frostskador. Kylknölar och till och med öppna frostskador botas genom att pålägga omslag med friska citronskivor. Behandlingen fortsättes en tid, och förbättring märkes snart.

Fräknar. Tvättning med kärnmjölk eller vassla. Sedan ansiktet på aftonen blivit tvättat och torkat, fuktas det med följande vätska, som får torka in i huden: 100 g mjölksocker, 50 g glycerin och 25 g rosenvatten.

Halsbränna. Botas med att dricka ett glas vatten med 1 tsk bikarbonat.

Handsvett. Handsvett liksom armsvett behandlas med tvättningar med alunvatten, och pudring efter torkning med pulveriserad violrot.

Heshet. Våtvärmande omslag.
1. Gurgling med ljumt honungsvatten eller ljumt fläderte med honung.
2. Att dricka varmt citronvatten med socker flera gånger om dagen eller ta 1 tsk honung och citronsaft några gånger om dagen.

Huvudvärk.
1.
Starkt svart kaffe med litet citronsaft lindrar huvudvärk; likaså ett glas kallt vatten med 1 tsk koksalt.
2. Att bestryka pannan med en ituskuren citron.

Liktornar. Ett omslag med pulveriserad vinsten pålägges på liktornen med fuktig vadd över. Det hela ombindes och får sitta på 3–4 dagar.

Flera tips hittar du här!

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.