Så fångar du kärleken i midsommar

Tipsen har varit många under åren för att få en man att falla för en kvinna. Här får du några gammaldags tips som sju sorters blommor, svettiga äpplen och ett annat udda tips.

Midsommarafton har länge ansetts vara en magisk natt, då kärlekstörstande har använt sig av märkliga metoder för att finna sin framtida partner. I en samling tidningar, gamla artiklar och Nordiska museets arkiv hittade jag bortglömda kärleksknep från bondesamhällets folktro. Man brukar ju säga att allt är tillåtet i krig och kärlek men skulle du våga dig på dessa pikanta påhitt?

Svettiga äpplen. Vem vill inte smaka på ett mustigt äpple? För att fånga sin älskade la kvinnor ett äpple under sin vänstra armhåla för att impregnera det med sin doft. För att vara på den säkra sidan kunde man göra ett hål i frukten så att svetten verkligen sipprade in. När den ovetande mannen sedan tog sig en tugga skulle han falla pladask för den kärlekskranka kvinnan.

Drömgröten. Om man ville drömma om sin framtida partner så gällde det att salta sillen. Enligt gammal tro så kan man nämligen smaska i sig en salt sill med fenan först eller blanda ihop en gröt av mjöl, vatten och salt. Det sägs att den här salta maten ska intas utan dryck och göra en så törstig att man kommer att drömma om sin kärlek. Den person som sedan ger en dricka i drömmen kan bli ens framtida partner. Om man får vatten, öl eller vin i drömmen betyder det att ens kärlek kommer att bli fattig, medelmåttig eller rik.

7 sorters blommor. En tradition som vi har kvar än i dag är att klättra över 7 gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor som ska  läggas under kudden på midsommarnatten. Då ska man också få drömma om sin framtida kärlek. Men visste du att plockandet ska göras under tystnad och att man bör gå baklänges och plocka blommorna med sin vänstra hand för att inte bryta magin?

Nu till ett tips av det ovanligare slaget: Menskoppen: Förr kunde en ungmö använda sig av ett specialkaffe för att fånga sin kärlek. Om hennes bjudkaffe innehöll tre droppar med mensblod skulle hon nämligen få en karl på fall.

Spara din midsommarkrans till jul

Förr sa man att växter hade extra starka krafter under midsommarafton. Därför sparade man sin midsommarkrans till det årliga julbadet. Om man la den i vattnet så kunde den ge lycka och välgång under resten av vintern.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.