Rymdinvasion i Lappland (1959): Snällt monster syns sällan i bild

Rymdinvasion i Lappland (1959): Snällt monster syns sällan i bild

Bland många ambitiösa filmprojekt i Sverige, har flera fiaskon nått bioduken. Där inspelningar gått överstyr, ekonomisk kollaps som resulterat i märkliga filmer. Först ut är filmen om ett rymdmonster i Lappland.

Hjälp! Skräcken lyser i hennes ögon då monstret uppenbarar sig.

Svensk science fiction i fjällmiljö med rymdskepp och gigantiska monster som skrämmer samer och renar på flykt är inte något vanligt tema på den blåvita filmduken. Den svensk-amerikanska samproduktionen Rymdinvasion i Lappland är precis så unik som den låter. Det har varken förr eller senare gjorts något liknande i Sverige. Numera har filmen blivit kultförklarad och finns sedan 2005 på dvd.

Handlingen kretsar kring ett rymdskepp som har landat någonstans i Lappland varpå en expedition sänds ut för att undersöka fenomenet. Det sex meter höga och söta rymdmonstret syns inte särskilt mycket i bild utan utkonkurreras av oändligt långa scener med skidåkning, skidåkning och ännu mer skidåkning. Däremellan bjuds vi emellanåt på dialog på något som påstås vara samiska, men uppenbart inte är det. Filmen har med andra ord en hel del skrattretande inslag.

Fruktat Besök. Filmaffischen från 1959.

Budgeten låg på 300 000 kronor, men producenten Gustaf Unger överskred denna med hästlängder så att slutsumman landade på över 1,3 miljoner. Så mycket pengar spelade filmen inte in, särskilt som den inte ens fick premiär i USA förrän 1962. Då hade den förvirrande nog fått den nya titeln Invasion of the Animal People som inte hade någonting med handlingen att göra och en hel del nyinspelade scener hade infogats i originalfilmen. Denna nya version blev om möjligt ännu konstigare än den gamla.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.