Ronny Broberg gör tidsresor för äldre

Ronny Broberg gör tidsresor för äldre

Ronny Broberg har en komplett studio hemma i villan där han producerar program i ord och ton om livet förr. – Att blicka tillbaka och minnas får många äldre och dementa att må bättre, säger Ronny.

Att besöka Ronny Broberg i Bankeryd är som att göra en tidsresa genom 1900-talet. På CD-skivor har han 40 000 inspelningar med musik, radioröster och talskivor från förr. I arkivet finns också 400 långfilmer samt många bilder, böcker och tidskrifter. Bland annat en unik, komplett samling av tidskriften Biografbladet som fram till 1960-talet gick till biografägare och som har mycket nyttig kunskap om tidens filmutbud.

Stenkakor och rullband hittar han på loppisar och program som Skivor från Vetlanda och da Capo har han spelat in från radion. Han har gamla skiv- och bandspelare till hjälp och allt är ihopkopplat i studion.
– Med hjälp av datorn kan jag komponera olika program i bild, ord och toner, berättar Ronny. Han reser runt med programmen till äldreboenden, föreningar och dagcenter för utvecklingsstörda. Man sjunger och berättar tillsammans, önskemål och synpunkter tar Ronny med sig till nästa produktion.
– Musik, text och bilder kompletterar varandra, berättar Ronny. Jag kan spela Kalle på Spången med Edvard Persson och koppla det till bilder från gamla Skåne eller binda ihop melodin Gamle Svarten med deltagarnas minnen av hästar som ju var så vanliga förr i jordbruket.
– Minnenas Journal är ovärderlig som källa, säger Ronny Broberg berömmande när vi botaniserar i hans arkiv.

70-TAL. Ronny Broberg (tv) med musiker­kollegerna Kalle Kindbom och PO Pettersson i en studio i Karlsborg som Ronny byggde upp.
70-TAL. Ronny Broberg (tv) med musiker­kollegerna Kalle Kindbom och PO Pettersson i en studio i Karlsborg som Ronny byggde upp.

Ronny spelar och sjunger själv i sina föreställningar och har sångtexter till tusen melodier i datorn. På väggen hemma i villastudion hänger 50 stränginstrument, alla med en egen historia. Musiken fick han tidigt i blodet. Pappa Rune var skicklig dragspelare och när Ronny tog hand om sina småsyskon lärde han sig spela gitarr.
– Jag tog ut ackord i mörkret när jag skulle natta dem, säger han och skrattar. Sin första egna, gitarr gjorde han i slöjden som 12-åring med hjälp av den engagerade läraren Ivar Svensson. Ronny växte upp i Brevik vid Vättern och var den i byn som uppfann stereon på 60-talet, minns han.
– Jag använde två radioapparater som högtalare och en bandspelare som förstärkare. Sedan var det bara att spela skivor med en stereopickup.

Musikkarriären fortsatte med egna band, proggmusik och en studio i Karlsborg. I början av 80-talet fick han jobb som fritidsledare på ett sjukhem i Tibro och insåg att han hittat sin yrkesroll i livet.
– Jag intervjuade alla äldre på hemmet och fick till svar att de ville ha mer musik från förr med artister som Harry Brandelius och Gunnar Wiklund. Och jag kom på idén att koppla musiken till händelser och företeelser. När Anna-Lena Löfgren sjunger om Lyckliga gatan som är borta är det naturligt att börja prata om hur man bodde förr och kanske rivningsraseriet på 60-talet. Ronny fick inga möjligheter att satsa på sin idé som anställd så han sa upp sig och gick en tvåårig musikterapiutbildning på Sjöviks folkhögskola. Självförtroendet och det musikaliska kunnandet växte och breddades. Det har bland annat resulterat i kulturprogram om sina fina stränginstrument som han så gärna berättar om.

LIV I TONER. Ronny lärde sig spela tidigt och fick inspiration redan som femåring hemma hos mormor.
LIV I TONER. Ronny lärde sig spela tidigt och fick inspiration redan som femåring hemma hos mormor.

Ronny plockar fram en bandura från Ukraina som han köpte av en musikhandlare i Norrköping. Ett ovanligt instrument som musikhandlaren kommit över på en körresa.
– Han fick köpa instrumentet sedan han tagit av sig kavajen och låtit den ingå i affären, säger Ronny och skrattar. Goda historier är han bra på efter alla år som berättare. En Juka (ukulele) har Ronny lagat med hjälp av en cykelslang, van som han är vid att koppla ihop och fixa det mesta i musikväg.
– Det är nog det enda spelbara instrumentet i sitt slag i Sverige, säger han. När vi tittar på den vackra sitaren konstaterar Ronny att på den kan han i alla fall spela Här kommer Pippi Långstrump.

Ronny arbetar nu på ABF i Jönköping och där föddes idén om en studiebok för några år sedan.
– Jag ville göra en bok som i studiecirkelform inspirerade deltagarna till att göra en egen livsberättelse, säger han.
Hittills har det kommit ut två studieböcker med folkhemmet som röd tråd, det Sverige som växte fram från 1920-talet och framåt.  Och självklart ingår musik och röster i studiematerialet.

Ju äldre vi blir desto större blir vårt behov av att se tillbaka på livet, är Ronny Brobergs erfarenhet, och vi återkommer ofta till det i vårt samtal.
– Har man blivit sjuk, fått lämna sitt hem och mist anhöriga tappar man lätt alltmer av sin identitet. Därför är det så bra att associera till kända melodier och händelser från förr, säger Ronny Broberg om vad som driver honom att hela tiden hitta nya former för att i ord och ton få människor att minnas och ”hitta sig själv” i tidens ström.

DRAGSPELSKUNGAR. Ronnys pappa Rune var duktig på dragspel, här med Hasse Tellemar.
DRAGSPELSKUNGAR. Ronnys pappa Rune var duktig på dragspel, här med Hasse Tellemar.

Husbil till hästresorna

Namn: Ronny Broberg, 61.
Familj: Hustru och fyra barn.
Bor: Villa i Bankeryd med utsikt över Vättern.
Yrke: Jobbar med studiecirklar och program om gamla tider.
Övrig tid: Familjen har två hästar och det är många resor till barnens tävlingar. ”Vi köpte en husbil för jag var trött på att frysa mig igenom tävlingar”. Äger dessutom en husvagn som parkeras utanför Halmstad och blir ”sommarstuga”.
Musik: Uppskattar melodier som är oförutsägbara, som en resa. Därför hellre Beatles än Rolling Stones. Gillar också irländsk folkmusik och 70-talsmusiker som Jimi Hendrix och Moody Blues.
Arg på: Att det inte spelas mer ”vuxen” musik i Sveriges Radio, sådan som äldre lyssnare minns. Många av de gamla melodierna håller hög klass.

bok 1

Studieböcker om folkhemmet
Ronny Brobergs studieböcker med minnen från det svenska folkhemmet ges ut i samarbete mellan ABF och Ronny Brobergs egna, nystartade Förlaget Musikminnen. Läs mer på www.forlaget-musikminnen.se

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.