Röda rosor på alla hjärtans dag

Röda rosor på alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är en vanlig benämning i Sverige på Valentindagen, den 14 februari. 

I sin moderna utformning kan vi i Sverige härleda den ur amerikansk sed, men den har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England samt i en vårfest med rötter i antiken. Den kallas också ValentindagenSankt Sankt Valentins dag eller vändagen.

I Sverige firades inte alla hjärtans dag i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, efter lansering av kommersiella krafter och möjligen också utifrån amerikansk kulturell påverkan. Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige 1956 och 1957 anges Sveriges blomsterbransch ha försökt introducera ”Valentines day”, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. 1985 markerades denna dag offentligt som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar. Under 1990-talet tog firandet fart, inte minst i skolorna.

Alla hjärtans dag är den enskilt största dagen på året när det kommer till att ge och få blommor.  Rosor är den absoluta favoriten den här dagen och röda ska de vara. Även tulpaner börjar bli populärt för att uppvakta sin älskade med.

 

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.