Robert Broberg 1940–2015

Robert Broberg 1940–2015

Hösten 1967 blev Robert Broberg etta på Svensktoppen med låten Maria-Therese. Ordvrängaren och komikern hade också en stillsam ådra och skrev melodier som kommer att leva vidare.

Vilka melodier nynnade vi på i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet? Ja, sannolikt var det någon av Robert Broberg. För visst minns ni Ingela, Carola och Uppblåsbara Barbara? Eller Jag måste hejda mig och Det som göms i snö?

Robert Broberg gick på Konstfack 1957 när han samlade ihop en skifflegrupp som snabbt blev populär. Efterhand började han skriva låtar där han lekte med orden och lät sin humor flöda.

1967 skickade Robert in låten Maria-Therese till Melodifestivalen, men den blev inte antagen. Revanschen kom på hösten samma år när Maria-Therese klev in som etta på Svensktoppen.

Melodin är öm och vacker och jag känner flera ”Maria-Therese” som fick sitt namn när föräldrarna hörde Robert Brobergs låt i transistorradion.

I Båtlåt från samma år hör vi en egensinnig kompositör som får två båtar att kärleksfullt och gungande ”köla” med varandra. Enkelt och genialt.

Framförda med Roberts varma röst är dessa och andra av hans melodier svenska klassiker som kommer att leva länge. Sida vid sida med Taube, Cornelis, Ulf Lundell, Björn Afzelius och Ted Gärdestad för att nämna några av hans samtida kolleger.

Robert Brobergs senare karriär visade att han var en sökare som ville bredda sitt register. I slutet av 70-talet bodde han i New York under flera år för att hitta ny energi. Hans privatliv med flera kraschade äktenskap och mörka perioder fick honom att fundera på livets mening, något som Robert Broberg skildrar i självbiografin Gilla läget från 2003.

Men greppet om publiken tappade han inte och frågan är hur många svenska artister som ensamma skulle fylla Globen i Stockholm åtta gånger vilket han gjorde under sin karriär.

Robert Broberg hade den där speciella förmågan att beröra andra. Han var svår att inte tycka om. Både när han skrev kärlekssånger och när han fick oss att kikna av skratt i Felpratarmonologen Väder-leken. Visst är han, bland allt det andra, också Sveriges roligaste meteorolog genom tiderna när han i sin rapport talar om att det: ”… flåser en ball luftrum in från Kyssland och varnar för brådska.”

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

Andra artister vi minns

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.