Ria skapade TV-trivsel på 50-talet

Ria skapade  TV-trivsel  på 50-talet

Vi glömmer inte Ria Wägner med sitt varma leende och den speciella vinkningen med handen. I år är det 100 år sedan denna folkkära TV-personlighet föddes.

riavink_430Ria Wägner, som egentligen hette Maria i förnamn, föddes i Stockholm 1914. Hon växte upp i en skrivande familj där både pappan Harald Wägner och mamman Ellen Rydelius var författare. Hennes faster var författaren Elin Wägner.

Efter en fil mag-examen i Lund 1939 valde Ria den journalistiska banan. Hon började på Nya Dagligt Allehanda och gick sedan över till Åhlén & Åkerlunds förlag. På 50-talet blev hon en av pionjärerna inom den nya televisionen. Hennes program Hemma med Ria började sändas 1956. Det vände sig framför allt till hemmafruar och till TV-studion bjöds gäster in för att laga mat. Programmen hade också inslag om musik, hantverk och konst.
Den alltid lika vänliga Ria Wägner blev snabbt populär och vinkningen med bakåtvänd hand hennes speciella signum. Det sägs att hon lärde sig vinka på det sättet när hon studerade i Italien.

Serien sändes fram till 1967 och kom, efter några års uppehåll, tillbaka på 70-talet. Det var under vänstervågen och en del kritiker tyckte att hennes program saknade samhällsengagemang. Men Ria Wägner slog fast att hon ville göra program utan pekpinnar.
Samtidigt med TV-arbetet fortsatte hon som tidningsjournalist och var bland annat chefredaktör för Idun 1962–63. Hon skrev också flera böcker, både kokböcker och reseskildringar från flera europeiska länder, samt gjorde översättningar. 1991 kom hennes memoarer Rena rama Ria. Både hennes man Gunnar Sandgren och dottern Veronica Wägner var författare. Ria Wägner gick bort 1999, 85 år gammal.

Lagom till 100-årsjubileet hedras Ria Wägner med att få ett pris uppkallat efter sig. Det är TV-producenternas pris som i fortsättningen kallas Ria. Priset delas årligen ut till förtjänta TV-produktioner och medarbetare.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.