Retrospelen vi minns

Tidigt tv-spel
Intellivison kom ut på marknaden i början på 1980-talet. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Visst blir man varm i hjärtat när man tänker på Mario Bros och Pacman? Min mamma berättade för mig att hon blev så irriterad över att min far satt framför en konstig dator. Hon kunde inte förstå poängen med att stirra in i en skärm. Så en dag satte hon sig själv ner och fick styra den gula gubben som åt prickar. Sen var hon fast. Hon satt hela natten och slog pappas rekord på första försöket.

Själv har jag starka minnen från Nintendo, Mario Bros och drakarna som åt bubblor. Alla dessa banor som var snarlika varandra men ändå så otroligt spännande. I slutet var det nästan omöjligt att klara ut dom. Eftersom Nintendo startade redan år 1889 med att tillverka spelkort, så kan man ju ana att de har en viss erfarenhet med att få oss underhållna!

Med tre äldre syskon så har tanken på att få vinna aldrig riktigt funnits. Däremot var jag mer än glad över att få sitta bredvid och titta på. När spelkonsolen Sega kom in i bilden minns jag hur hela familjen häpnade över grafiken i Batman-spelet år 1990. Den kan du se i filmklippet här nedan! För att inte tala om första gången Playstation kom med Tekken år 1995. Grafiken var så bra att det kändes som att man nästan kunde ta på gubbarna i spelet.

Idag blir man lycklig när man får chansen att spela dessa klassiker igen. Så missa inte Göteborgs Retrospelmässa imorgon!  Här kan du kika på spel från år 1970-2000, pröva på att spela gamla konsoler och återse dina favoriter. De utlovar en riktig nostalgiresa! 

Om du istället är i Stockholm så missa inte utställningen Game On 2.0 på Tekniska Museet! Den håller på till 28 september i år. Här finns Donkey Kong, Tetris, Space invadors och 97 spel till som man kan få lägga vantarna på för en stund! En fågel har viskat i mitt öra att även Pacman kan finnas på plats – jag får se om jag vågar dra dit mamma!

Vill du se hur Batman-spelet såg ut år 1990, kolla här:

Super Mario Bros:

Bubble Bobble, de bubbliga drakarna från Nintendo:

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.