På salong Retroella klipper man lika vackert som förr

På salong Retroella klipper man lika vackert som förr

I Sarah Wings salong Retroella möts unga som gamla. Oavsett ålder vill alla bli klippta som förr. Här trängs äldre damer som vill ha papiljotter med unga män som vill bli klippta som Beatles.

Salongen öppnade för tre år sedan. Hit kommer allt från tonåringar till pensionärer för att klippa sig och fixa frissan som förr. Frisören och ägaren Sarah Wing, 28, har tjusigt lagda lockar och en söt vintageklänning på sig bakom frisörstolen. Väggarna är täckta med mörk träpanel och nostalgiska reklamaffischer. Tiden tycks ha stått stilla men verktygen man använder för att fixa håret är en blandning av moderna locktänger och äldre knep.
– Vad man använder beror lite på om man kan planera i förväg eller om man vill vara spontan med håret. Det ena behöver inte ersätta det andra, man kan ha sin plattång eller locktång och så kan man ha sina rullar och välja beroende på vilket humör man är på, berättar Sarah.

Sarah Wing (till höger) och den nystylade Lina Östh utanför Retroella i Stockholm. Hit kommer kunder i alla åldrar. ”Många vill ha en frisyr från en tid som man kan romantiserar kring.”
Sarah Wing (till höger) och den nystylade Lina Östh utanför Retroella i Stockholm. Hit kommer kunder i alla åldrar. ”Många vill ha en frisyr från en tid som man kan romantiserar kring.”

De unga kunderna som kommer hit vill prova frisyrer från olika decennier. Just nu vill många ha pagen från 1920-talet, 1940-talets lagda lockar eller ett riktigt 1960-talsfluff.
– De äldre damerna vill sällan ha den frisyr som de hade när de var unga. De vill gärna att det ska ha gått en generation emellan. De kan vilja ha en frisyr som deras mormor eller mamma hade, från en tid som man kanske romantiserar kring.
Frisyrer har alltid speglat vår samtid. 1921 fick kvinnor rösta för första gången i Sverige. Samtidigt bytte man hårt åtsittande korsetter till friare och mer fyrkantiga silhuetter. Håret klipptes i kort page men ännu fanns det inga frisörsalonger för kvinnor. I stället fick de gå till barberaren. Under kriget på 1940-talet började kvinnorna jobba i fabriker och då blev håret lite kortade än axellängd för att det inte skulle vara i vägen.
– 1940-talet var ett väldigt fattigt årtionde. Det var fortfarande lite av en lyx att gå till frisören, då hjälpte man varandra att sätta upp håret, säger Sarah och fixar en stor lock, en loop, på Linas huvud.

Tio år senare var krigstiden över. Alla damer började gå till frissan en gång i veckan.
– På den tiden blomstrade ekonomin men dusch och bad var inte alltid givet i hemmet. Där fick man håret fixat, ordentligt tvättat och lagt så höll frisyren till nästa besök.
I dag är hårmodet annorlunda. Det ska gå fort att fixa frisyren. Stilarna man ser från förr är vackra men många tror att de är mycket komplicerade och tidskrävande. Något som både Sarah och Lina menar är ett missförstånd.
– Om jag lägger håret 1–2 gånger i veckan så tjänar jag enormt mycket tid, berättar Lina från frisörstolen. När man börjar sju på morgonen så orkar man inte, men har man lagt håret innan så är det superenkelt att fixa någonting väldigt, väldigt fort. Även om man la det för tre dagar sedan.

Snabba klipp. Att fixa en vacker frisyr behöver inte ta evigheter. ”Jag tjänar enormt mycket tid på att lägga håret 1–2 gånger i veckan.”
Snabba klipp. Att fixa en vacker frisyr behöver inte ta evigheter. ”Jag tjänar enormt mycket tid på att lägga håret 1–2 gånger i veckan.”

Förr brukade kvinnor använda sig av en speciell kalender för sina hårdagar. Genom den kunde man planera olika faser för frisyren.
– Man kan börja göra sina lockar första kvällen när man har tvättat det så att de är perfekta till dagen efter. Den tredje dagen kanske det blir en håruppsättning, scarf den fjärde och så är det tvätt igen den femte dagen. Då behöver man inte tänka ”åh nej, vad ska jag göra i morgon?”. Då var allting förberett, skrattar Sarah.
Det är inte bara kvinnliga kunder som kommer in på salongen. Många män kommer hit och vill ha den mer städade 1940-tals- frisyren med kortklippt nacke och snedbena. Populär är även Beatlesfrisyren. De gamla ikonerna fortsätter att inspirera.
– För kvinnor är Marilyn Monroes 1950-talsfrisyr odödlig. Den man fortfarande refererar till.

Monroes korta frisyr kallades Baby, andra populära frisyrer är Middy och Femme fatale.
– Middy är den som Lina får i dag, men axellångt och lockigt. Femme fatale var det riktiga svallet som filmstjärnorna hade. Det var väldigt långa svalliga lockar, som knappast skulle tåla en vanlig vardag. Med det håret kunde man bara sitta på en pall och äta praliner.
Det är inte ovanligt att kunderna hos Retroella önskar sig en hårlängd som går att anpassa till flera stilar som varit populära under olika generationer.
– Nu är valfriheten väldigt stor. Det finns väldigt många olika stilar att välja bland. Ibland kanske man identifierar sig med ett visst årtionde, en silhuett eller ett material som man gillar. Nu får man göra precis vad man vill med det. Många vill ha en klippning så att de kan sväva över olika årtal.

40-tals atmosfär. En charmig 1940-talskänsla fyller hela lokalen. ”Efter kriget blomstrade ekonomin och man gick till frisören minst en gång i veckan.”

40-tals atmosfär. En charmig 1940-talskänsla fyller hela lokalen. ”Efter kriget blomstrade ekonomin och man gick till frisören minst en gång i veckan.”Knepen som vi tidigare fick lära oss av våra far- och morföräldrar har börjat falla i glömska. I dag är många osäkra på hur man ska få till den glamorösa stilen. I boken Vintagefrisyrer berättar Sarah och vintagefantasten Emma Sundh om hur man faktiskt kan fixa frillan hemifrån. I steg för steg med fantastiska bilder kan man lära sig att göra alltifrån en 1920-talspage till 1960-talskupan i sin egen sängkammare.
– I boken kommer man att kunna känna igen mycket från sina föräldrars eller morföräldrars frisyrer. Här finns all kunskap samlad. Vissa uppsättningar tar bara fem minuter att göra och andra kan ta upp till en timme.
Mycket av inspirationen kommer från andras gamla släktalbum.
– På loppis kan man hitta gamla fotografier och släktalbum som ger inspiration. Allt från filmstjärnors frisyrer till vad folk i allmänhet tyckte var vackert.

Efter några drag med locktången är Linas frisyr Middy helt klar, med en lockig krans nertill och loopar vid pannan. Bakhuvudet är platt för att lämna plats för en hatt.
– Om hon fäster lockarna med nålar i natt så kommer de att hålla sig en tid, säger Sarah och borstar ut det sista.
Om Lina vill ha en ny frisyr i morgon så kan hon alltid kika i boken.
– När man har gjort det några gånger så blir det som att borsta tänderna.

 

 

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.