Polischefen gjorde vår Opel märkvärdig

Polischefen gjorde vår Opel märkvärdig

Rolf Byström i Stockholm berättar historien om familjens fina Opel Rekord som hade en speciell bakgrund.

Vi befinner oss i Ljusdal 1964. Familjen har precis bytt vår gråa lilla Austin A 30, som kallades ”Skrutten” och har nu Ljusdals snyggaste bil, en mörkblå Opel Rekord av årsmodell (tror jag) 1959. Den har små fenor bak och med lite god vilja kunde den tas för en amerikansk bil. Vita däcksidor och en guldkon i mitten på navkapslarna gör inte saken sämre. Stolta ställer vi upp oss vid järnvägsövergången i Horne där vi bodde, och brorsan förevigar det stora ögonblicket. I vår arbetarfamilj fanns ingen kamera, men min då tonårige bror hade sparat ihop till en genom att städa med morsan och jobba extra i herrekiperingsaffär. Bakom bilens huv syns banvaktarstugan.

Mamma kunde inte så mycket om bilar, men hon visste det viktigaste om denna; att den tidigare ägaren var Poliskommissarie! Det var det som gjorde just vår bil unik och lite märkvärdig. Så när pappa pratade om bilen så visste jag alltid att mamma skulle inflika ”…och det var en poliskommissarie som hade den innan oss!” Det spelade då ingen roll vad våra bekanta körde för bilar eller hur mycket de kostade, ”poliskommissarie” skåpade ut allt, och ordet kunde uttalas lite som ”Sveriges Konung”. Att bilen ägts av en polis gjorde ju också att den kunde betraktas som extra säker och välskött. Pappa har byxskärpet precis under bröstkorgen vilket var högsta mode, och mamma har inför det stora ögonblicket tagit på sitt pärlhalsband.

Den kobenta lilla figuren är jag, och jag undrar fortfarande vad som hände med mina ben längre fram i livet, för nu kan ett vildsvin springa obehindrat mellan mina knän när jag står som på bilden. Denna Opel hängde med i många år, och inte förrän vi hade flyttat till Sundsvall byttes det som rosten lämnat kvar (det vill säga inte mycket) in mot en Opel Kadett Caravan. Pappa förblev Opel trogen hela sitt liv.”

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.