Pilsnerkorven blev odödlig trots epidemien

Pilsnerkorven blev odödlig trots epidemien

Bullens Pilsnerkorv överlevde den värsta salmonellaepidemien som Sverige skådat. Efter slarv i slakteriet i Alvesta utbröt 1953 en epidemi som smittade 9 000 människor och som krävde 90 liv. Den berömda pilsnerkorven tillverkades i samma fabrik men lanserades som garanterat smittfri produkt som helkonserv den var. Namnet fick korven genom att binda den folkkäre skådespelaren Erik Berglund (1887–1963) till sig. Han hade blivit mäkta populär genom en rad filmer och var dessutom en erkänd kock som gett ut ett antal kokböcker, bland annat den populära Bullens kokbok. Det var ett genidrag att binda Erik Berglund till korven. Det är sannolikt den mest framgångsrika varumärkeskampanj som gjorts i Sverige. Än i dag, 63 år senare, kan vi njuta av Bullens pilsnerkorv.

Klassiker. För första gången på 63 år har nu pilsnerkorven förädlats, i år lanseras en ny produkt – Bullens Beer Banger.

Erik Berglund blev kontaktad 1952 av Alvesta Slakteriförening som ville döpa en korv i hans namn. Skälet till att det blev pilsnerkorv har inte att göra med innehållet, det finns inte ett spår av pilsner i korven. Det kom sig av att Bullen ofta hade roller i det som kom  att kallas pilsnerfilm, lättviktiga men populära komedier. Bullens pilsnerkorv sålde i miljoner, svenska folket kunde inte få nog och visst garanterade den trygge Erik Berglund att försäljningen höll i sig. I dag är burken en del av vår nostalgi. Något som känns invant och tryggt. Trots epidemien som bröt ut samma år som Bullens pilsnerkorv lanserades har den överlevt alla tidsväxlingar.
Källa: Leif GW Persson Kan man dö två gånger, Wikipedia, NE.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.