Peter och David rider in i nya museet

Peter och David rider in i nya museet

Ett nytt tempel för leksaksnostalgiker invigs i dessa dagar. Det underjordiska Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm är fyllt med 40 000 föremål. – Leksaker speglar vår historia, säger experten Peter Pluntky.

DOCKPARAD. Att följa dockor genom två hundra år är också att se hur modet skiftat genom tiderna.

Idén att göra den magiska miljön i Bergrummet till ett leksaksmuseum kläcktes av David von Schinkel, ägare till Tidö slott utanför Västerås. Hans pappa byggde upp en berömd samling under 60 år som visats i en byggnad vid slottet. Det är denna samling som flyttats och får namnet Bergrummet Tidö Collection of Toys & Comics.
– Flytten är en geografisk utveckling som ger fler chansen att besöka oss. Jag är väldigt positiv och har ingen separationsångest, säger David von Schinkel.

Japan. ATOM, fantasibil från Japan, 50-tal.

När vi besöker Bergrummet på försommaren är installationerna i full gång. Ett 40-tal personer med en rad olika kompetenser har jobbat för att göra museet till en levande föreställning. Det är ingen slump att den erfarne scenografen Caroline Romare är ansvarig för formen.
– Alla generationer ska ha utbyte av besöket, säger David von Schinkel och berättar om hur informationen är anpassad till såväl nördiga samlareveteraner som nyfikna barn. Museet består av en leksaks- och en serietidningsdel. Leksakerna möter oss i teman som byggleksaker, djur, optiska leksaker, dockor och dockskåp för att ta några exempel. En monter visar leksaker från kungahuset med bland annat Gustaf V:s skepp av tenn. En riktig Amazon från 60-talet har delats mitt itu och blir en fin monter för småbilar. I ett krypin finns riddarborgar och på ett utrymme är det cirkusliv med minikarusell och hästar.

Italien. En Maserati årgång 1949 från Domo, Italien. Föremålen ovan är några av Peter Pluntkys favoriter.

Dockskåpen från mitten av 1800-talet och framåt är enastående i sina tidstypiska detaljer från olika epoker. Det är roligt och lärorikt att följa de skiftande inredningsidealen.
– Leksaker speglar vår historia, säger Peter Pluntky, Sveriges kunnigaste leksaksexpert som guidar oss. Det går utmärkt att förstå flygets historia genom att titta på leksaksflygplan, till exempel. Han har förstås varit delaktig i det nya museets födelse och visar dockor där den äldsta är ett gravfynd från 1200-talets Peru. Dockorna visar tidens mode och hur fint de var klädda. Peter pekar på en docka klädd i Leksandsdräkt och ett linneskåp med perfekt strukna lakan. Genomgående läggs stor vikt vid grepp som gör utställningen rolig och rörlig. Man kan lyssna på specialkomponerad musik av Fredrik Söderberg, spelad på leksaksinstrument och speldosor, och det finns gott om möjligheter för barnen att krypa in i spännande utrymmen och leka.

Kända röster, som Herman Lindqvist, har talat in texter och det blir möjligt att få information på tolv språk med modern teknik. I museets andra del går vi in i serietidningarnas värld och får följa med på en resa från de tidiga svartvita stripparna och framåt till Fantomen och Bamse. Här finns unika serieoriginal och man kan provsitta Fantomens dödskalletron. Miljön är lekvänlig och det är inte så konstigt. Det gjordes många populära leksaker ur seriehjältarnas värld. Några av Peter Pluntkys favoriter i museet ser ni på föregående uppslag. Han valde dem med samma frustande engagemang som vi minns från hans tid i TV:s Antikrundan. n

TITTIN. Underbar inredning i dockskåp från förr.

Museum: Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics.
Plats: Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Tunnlarna byggdes en gång av försvaret. Sedan de blev utställningslokal har man här kunnat se till exempel figurer ur den kinesiska terrakottaarmén.
Öppnar: Den 2 september 2017.
Öppettider: Se www.bergrummet.com

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.