Pepparkakor som bakats i generationer

Pepparkakor som bakats i generationer

I Göteborg finns ett tempel ditt alla vallfärdar för att få Sveriges godaste pepparkakor på julbordet. Hemligheten finns i ett recept som bagaren Per Blomdell ärvt från 1924.

Det doftar jul redan i entrén. Väl inne i affären känns den påtagliga lukten av pepparkaka ännu tydligare. Vi befinner oss i en av Göteborgs mest juliga butiker så här års, Göteborgs pepparkaksbageri på S:t Sigfridsgatan i Örgryte. Ett litet bageri som har bråda dagar inför jul och som göteborgarna i alla tider haft ett gott öga till. Ingen jul utan de lövtunna citrussmakande pepparkakorna.

Bageriets ägare. Per Blomdell framför alla plåtburkar som är fyllda med pepparkakor inför årets julförsäljning.

Bagerichefen själv Per Blomdell tar emot omgiven av stora plåtburkar. I dem förvaras årets eftertraktade dyrgripar. Så har förvaringssättet varit allt sedan 1924 när bageriet öppnade på Kapellplatsen i centrala stadsdelen Landala. I början av 1930-talet flyttade bageriet till Ingeborgsgatan i Lunden men 1970 revs huset och då tvingades bageriet att flytta till den nuvarande adressen. Per Blomdell växte upp med pepparkakorna. 1950 började hans mamma Märta i bageriet och ett halvår senare kom pappa Lennart in i affärsverksamheten. Han flyttade upp från Skåne och det dröjde inte länge förrän de två blev ett par. Per föddes i Olskroken men växte upp och gick i skolan i Kortedala.
– När jag fyllt 14 jobbade jag extra i bageriet på lördagar och efter det militära blev jag kvar. I dag arbetar tre personer året om, en styrka som fördubblas när det drar ihop sig till julförberedelserna. Tidigare bakades både bröd och kakor men numera är allt koncentrerat till pepparkakorna.

Före dataåldern hade företaget ett speciellt beställningssystem. De pepparkakssugna tvingades senast till midsommar via brev skicka in sin beställning för kommande julhelg.
– Vi kunde få allt sålt redan efter en vecka. Så efter semestern var det bara att leverera beställningarna, säger Per Blomdell. I dag har vi moderniserat och uppfattningen om att det kan vara svårt att få tag i pepparkakorna gäller inte längre. Jag vet att det fortfarande finns folk som tror det. Databeställningarna tar över allt mer och vi har dessutom fördubblat produktionen så att alla som vill ska få sina kakor. I dag bakas det året runt. Bageriet har 25 återförsäljare som ska se till att pepparkakorna finns att tillgå även utanför bageriet. De förpackas i stora plåtburkar och plåtrör.
– Anledningen är helt enkelt att det är både bästa sätt att förpacka dem i samt att de bevarar aromen hela tiden. Dessutom får ju köparen också en burk att kunna förvara andra saker i när väl kakorna är uppätna.

Yrke i arv. Per och pappa Lennart med nybakade pepparkakor.

Inne i själva hjärtat står Niklas Andersson och smörjer plåtarna med en liknande rullborste målarna använder när de stryker väggar i sitt yrke. Här rullar Niklas plåtar med äkta smör så att de lövtunna kakorna sedan lossnar från plåten när de är färdiggräddade. I en jättebunke vevar en arm runt degen för att den ska få rätt konsistens. Den doftar ljuvligt. De färdiga kakorna hamnar sedan i Paulina Nilssons och Åsa Rydbergs händer. Två flinka medarbetare som räknar upp dem och placerar kakorna försiktigt i burkar och rör. Det är 48 stycken på varje plåt. 50 av dem läggs i rör och dubbelt upp i plåtburken. Det gäller att hålla reda på antalet. Runt 25 000 pepparkakor bakas dagligen.
– Sammanlagt blir det omkring 3 miljoner pepparkakor årligen, säger Per Blomdell. Jag började här 1974 och tror det passerat över 100 miljoner pepparkakor genom mina händer.

Så var det där med receptet. Per blir dödstyst och säger:
– Det har alltid varit och hoppas jag förblir hemligt. Det är liksom den stora grejen med det hela. Men jag kan berätta att det kommer från en kvinnlig bagare som var med redan från allra första början. Det innehåller förstås citrus, ingefära och mycket grädde. Det finns inga färgämnen eller konserveringsmedel i och receptet har aldrig ändrats någon gång. Jag själv provsmakar degen varje dag. Göteborgs Pepparkaksbageri har flera gånger fått fina utmärkelser. Gastronomiska Akademin har tilldelat bageriet diplom för ”mångårig tillverkning av oöverträffade pepparkakor”, M Sandahl foundation har gett dem en hedersbetygelse och tidskriften Gourmet har två gånger diplomerat dem för god matkultur. Motiveringen lyder: ”Sveriges bästa pepparkaksbageri”.

Beställningar. I god tid före jul väller korten in i hopp om att få den eftertraktade pepparkakan.

Den bästa dagen på hela året tycker Per är dagen innan julafton. Då är det full fart i affären för då säljs de burkar ut som beställarna glömt att hämta ut. Undertecknad tillhörde ett år den jättestora skara som klockan sju på morgonen vid en av de snörika vintrarna på 2010-talet stod och frös i kön med en svag förhoppning om att kunna få tag i några pepparkakor. Sedan den dagen är man mycket noggrann med att sköta om beställningen.

När Per Blomdell väljer att gå i pension om ett antal år är han övertygad om att affären kommer att fortleva. Han är tacksam för att ha en produkt att sälja som blivit många människors riktiga julglädje. Därför lämnar han ett litet smaktips till pepparkaksälskarna:
– Prova dem med olika smakers marmelad på. Det är garanterat en riktig höjdare.

Gillar filosofi och goda pepparkakor
Namn: Per Blomdell.
Ålder: 60 år.
Yrke: Bagare och framförallt pepparkaksbagare.
Bor: I Floda i Lerums kommun utanför Göteborg.
Familj: Ja.
Hobby: Fotografering, konst, målar själv, friluftsliv, gillar att läsa bland annat sociologen Zygmunt Bauman som har skrivit hoppfulla och insik tsfulla böcker om människans utsatthet.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.