Paris gömda skatter

IMG_5724

IMG_5710om1 Man behöver inte gå långt i Paris för att snubbla över en vintage- eller antikbutik. Man behöver inte heller gå särskilt långt för att se en chokladbutik eller ett konditori med nybakade croissanter. Inte undra på att jag älskar den här staden!

Första dagen kom jag in en butik som var helt ny för mig – ’A l’elegance d’autrefois’, vilket på svenska kan översättas till ’Med elegansen från förr’. Och visst var det elegant! I det trånga lilla utrymmet rymdes hur många vintageskor som helst. Alla noga uppställda efter skostorlek och årtionde. Ovanför fanns det hattar, turbaner och vackra sjalar. I hörnet stod välbevarade paraplyn, något som annars inte är helt lätt att hitta. Den trevliga butiksägaren insisterade på att vi skulle kika in på övervåningen. Det var då jag klev in i min dröm. Här var det fullt med vintageunderkläder från sekelskiftet och framåt. Allt vackert utplacerat. Skira franska negligéer, puffiga gamla fjäderboor och klänningar från 1920. Det fanns även en hel del för män – kavajer, vackra flugor och skjortor. Alla borde ta sig en tur dit när man är i Paris. Det är inte billigt, så det är farligt att bli förälskad! Men här finns många ovanliga ting.

IMG_6825om IMG_6812om

På bilderna ovanför ser vi en annan magisk värld. I utkanten av Paris, vid tunnelbanestationen Porte de Clignancourt, hade vi hört att det skulle finnas en antikmarknad. Lika stor som Norrköping, sas det. Först möts man av en modern marknad som bara säljer skräp. Men när man går in i hjärtat av allt det så ligger det där. En antikmarknad med möbler, vintagekläder, prylar, teaterkläder, smycken, franska gamla sängar – you name it! I en liten butik sålde man orörda fållar och spets från år 1920-1930. I lådor låg det varsamt placerade pärlor i hundra olika storlekar. Några av fållarna hörde till Chanels kollektion från samma tid, fållar som blev över och aldrig hade används. Det var magiskt.

På antikmarknaden finns det både höga och låga priser. Om man är mer intresserad av vintagebutiker än antikbutiker så spana in området Bastille i Paris. Här kryllar det av dom! På gatan Rue de la Verrerie står de uppställda som på rad. Här finns Kilo shop där man köper vintagekläder på kilopris i en helt enorm affär. Det finns även små, röriga butiker dit det kommer säckar med kläder – det är där man kan göra de allra billigaste fynden! Sen finns det självfallet de mer välsorterade vintagebutiker med allt från 1930-tal till 1990-tal. Ett hett tips är att gå runt omkring och undersöka Bastilles utbud. För trots att Rue de la Verrerie består av många mina forna favoriter så har de blivit lite dyrare med åren. Tro mig, bakom varje hörn i Bastille kan man idag hitta en ny liten pärla.

Är man i Sverige till helgen så ska man absolut inte känna någon sorg! På lördag och söndag kommer min favoritloppis till Solna – Solnahallen Megaloppis! Där kan man hitta allt från möbler, gamla ting och vackra kläder. I Malmö är det (S)loppis i Slottsstaden på lördag, i Västerås är det loppis i Vallby Friluftsmuseuoch på söndagen är det Burlesk-loppis i Stockholm, med pampiga uppträdanden och fantastiska vintagekap. Ni hör ju, det finns hur mycket som helst där ute! Nästa helg drar dessutom den härliga Vintagemässan i Göteborg igång! Loppisvåren är verkligen här.

IMG_6472om IMG_6468om IMG_6809om