Owe Thörnqvist – Sveriges meste entertainer

Owe Thörnqvist – Sveriges meste entertainer

Owe Thörnqvist tog Sverige med storm och gick till final i årets Melodifestival. Den avgörs lördagen den 11 mars. I en stor intervju med Minnenas Journal berättar Owe om sin långa karriär som drog igång redan i början av 50-talet. Visst ni förresten att han var med i Familjen Flinta?

Sextio år efter genombrottet är Owe Thörnqvist fortfarande i full gång. Med sitt kompband Gladpack har han genomfört en turné från Luleå i norr till Göteborg i söder. En stor publik fyller hans shower och på Rival i Stockholm i november var intresset så stort att han fick lägga in en extrakväll. Owe fyllde 86 år i våras. Den firades med ett stort kalas i barndomsstaden Uppsala samtidigt som det invigdes en utställning om hans karriär på Upplandsmuseet. Han är full av energi och under intervjun flödar han av minnen och anekdoter. Med jämna mellanrum stämmer han upp i en sång eller kryddar med strofer ur någon av sina låtar. Owe Thörnqvist har en av de längre karriärerna i svensk populärmusikhistoria.
– Vid 80 år hade jag tänkt lägga mikrofonen på hyllan. Men publiken ville att jag skulle fortsätta.

Lyckades snacka in sig i Familjen Flinta. 1960-talet

I början av 1950-talet drog Owe till sjöss för att få se världen. Under sina resor kom han att inspireras av exotiska rytmer från Västindien, träffa jazzens legender i New York och ladda bagaget med rhythm & blues, country, gospel och rockabilly.
– Jag lyssnade på amerikansk radio och när båten lade till gick jag på konserter. Där fick jag mina husgudar: country från Hank Williams, gospel från Mahalia Jackson och inte minst Louis Jordan med sin jumpswing- och boogiestil. Väl hemma tog Owes scenkarriär fart 1953 när han började skriva lokalrevyer tillsammans med kompisen Rune Ek.
– Jag var också en rätt styv tecknare på den tiden och hade fått in karikatyrteckningar med texter i lokaltidningen och funderade på att bli konstnär. Men det blev musiken.

Owe träffade under den tiden Ulf Peder Olrog som läste humaniora i Uppsala.
– Han blev min mentor och när han tog med en av mina låtar i en antologi som han kallade Burleska visor så hamnade jag i den genren. Det var också bara en tidsfråga innan hans låtar skulle nå ut till en större publik. Tillfället kom när han 1955 fick skivkontrakt med Metronome.
– Radioproducenten Jörgen Cederberg hade en sommarserie där jag var med som låtskrivare för programmet. När Anders Burman, Metronomes grundare, och Charlie Norman hörde mig på radio bad de mig komma upp till deras studio för att göra några inspelningar. Då Owe kom dit ville de att han bara skulle spela in schlager.
– Det var min röst de ville ha då men jag sade nej. Jag ville sjunga mina egna låtar och så blev det. Owe var först ut att lansera rock i Sverige och det skedde innan Elvis Presley och Little Richard hade slagit igenom i Europa.
Diverse Julboogie gavs ut julen 1955 och det anses av rockforskare vara den första rocklåten i Sverige även om begreppet rock inte fanns.

Fullt ös. 1980-talet var hektiskt för Owe. Han ger ut skivor och låten Näcken blir etta på Svensktoppen (1982). Gör krogshowen Owe Thörnqvist Live med Thörnfåglarna och mycket annat.

1956 var det stora genombrottsåret för Owe, först med singeln Rumba i Engels­ka Parken och Josefsson. Följt av klassiker som På festplatsen, Anders och Brita och Titta, titta. Owes rytmiska låtar och stil krävde också ett speciellt ackompanjemang.
– Anders Burman var klyftig och insåg att det här var något helt annorlunda: ”Du ska inte ha studiomusiker utan skickliga jazzmusiker.” Efter några år kom det också in en del amerikanska musiker. Det blev ett jäkla lyft. Även om han hyllar svenska musiker ville de inte alltid skylta med sina namn på skivorna.
– Då ansågs det lite skämmigt i deras jazzkretsar att spela min typ av låtar. Hitlåtarna kom i en strid ström under 1950-talets senare hälft. Med låtar som Gun från Dragarbrunn, Varm korv boogie, Svartbäckens ros, Rotmos rock och Dagny skrev han in sig i den svenska musikhistorien.

Efter flera framgångsrika år på Metronome bytte han skivbolag till Philips-Sonora.
– De raggade över mig 1961 med lockbetet att jag skulle få med några låtar på Frank Sinatras skivbolag Reprise Records. Men det var under förutsättning att Ingemar Johansson vann sin tredje match mot Floyd Patterson. Det skulle då ha varit en duett med Ingo, men i och med att han inte vann blev det inget. Owe insåg tidigt i karriären värdet av sin låtskatt. Vilket gjorde att han i dag äger rätten till alla sina låtar.
– Man hade dåliga royalties på den tiden så jag gick in till ägaren på Metronome och sade att jag ville köpa tillbaka rätten till mina låtar. Det var ju ändå jag som skapat alltsammans. Och tack vare det har jag haft en bra pensionsförsäkring. Owes låtar har med jämna mellanrum dykt upp i populära covers där de mest kända är Sven-Ingvars storsäljare Ett litet rött paket (1963) och Lalla Hanssons hit Dagny (1973). Det blev några ytterligare hitsinglar på Philips åren 1961–1963. Låtar som Per Olsson, Ösa sand, Loppan, Wilma, Lula lej med flera där han kompades av Georg Riedels orkester. Och folkparksturnéerna var givna varje år liksom skrivande till diverse shower.
– Jag var med och skrev till Knäppupp-revyn I hatt och strumpa som gick på Idéonteatern i början av 1960-talet.

Träget par. Lill Lindfors och Owe gjorde succé på Hamburger Börs 1964 med showen Adam & Eva.

Där fick han göra en duett med Brita Borg med låten Igår och här framförde han en av sina största hits, Alptoppens Ros. Nu fick han också jobba med Lill Lindfors.
– Det var då jag lade märke till att Lill hade en speciell känsla för svängiga låtar. Det blev ett samarbete som pågått väldigt länge. Hon sjöng senast på min 85-årsdag. På samma skivbolag fanns Monica Zetterlund och för henne skrev han de fina låtarna När min vän, som kom tvåa i Melodifestivalen 1962, och Mister Kelly.
Från 1961 var det även krogshower som gällde. Först ihop med Anita Lindblom, sedan med Lill Lindfors. Tillsammans gjorde de succé på Hamburger Börs 1964 med krogshowen Adam & Eva. Nu lanserade också Owe det för Sverige helt nya med ståuppkomik mellan låtarna. Han var en pionjär som vågade skämta om det förbjudna.
– Jag beundrade komiker som Lenny Bruce som jag hade sett i USA. Det där är nästa grej, tänkte jag. Det blev lyckat i krogmiljön men det kunde svälla ut ibland och då skrek publiken otåligt att jag skulle börja sjunga, minns Owe. Jag frågar om han, efter den uteblivna Ingo-duetten, kunde tänkt sig en internationell karriär.
– Det blev ett sådant otroligt genomslag här hemma så jag reflekterade inte över det. Men 1962 var det nära att sångerskan Cleo Laine skulle spela in När min vän och Mister Kelly. Men det engelska skivbolaget sjabblade bort det.

Även i mitten av 1960-talet var det nära att det blev en karriär i USA.
– 1964 var en amerikansk agent här och såg krogshowen Adam & Eva. Året därpå blev jag kallad till Las Vegas. Han ville lansera mig och låta mig göra fyra shower per dag. Men gaget var mindre än vad jag tjänade på en enda show i folkparkerna. Så jag skrev inte på.

I slutet av 1960-talet kom den stora vändpunkten för Owe.
– Jag hade levt på ett väldigt högt varv från 1955. Det var som ett ekorrhjul med skivor och turnéer om vartannat. Ingen hade heller varnat för rökningens konsekvenser. Mina stämband ville inte ge ifrån sig de välljud som jag krävde, skojar Owe i dag. En läkare konstaterade att Owe hade för torra slemhinnor.
– Du röker och vistas i fuktiga miljöer, sade han. Om du inte lägger om livsstil och byter miljö kan du vara slut som artist. Ta ett sabbatsår och välj mellan fjäll- och medelhavsluft rådde läkaren. Valet var inte svårt och jag hade kompisar nere på spanska solkusten så 1968 stack jag för att bo där ett år.

Det blev 14 år i solen.
– Inför min 50-årsdag ringde de från Philips och ville att jag skulle göra en LP med gamla låtar i nyversioner och en sida med nya låtar arrangerade av Lasse Samuelsons band. Albumet gavs ut på min födelsedag och fick namnet Blommor och Eterneller. Owe Thörnqvist har kvar ett hus i Spanien och vistas vintertid även en del i Florida.
– Det är en vinterförvaring som jag måste ha för mina luftrörsproblem. Egentligen är det synd att jag inte kunnat vistats mer i Sverige för jag känner mig mest hemma här och har också en stor och trogen publik efter alla år. Owe träffade sin kärlek Berit Gullberg efter det att han varit gäst i hennes TV-program Gomorron Sverige 1984. Anna-Greta Leijon, som var gäst i samma program, såg att en speciell kemi uppstod och i taxin från studion uppmanade hon Owe att vända om …
Owe lever sedan 30 år tillsammans med Berit och han ångrar inte att han åkte tillbaka.

Korvrock. Varm korv boogie (1959) var en protestsång mot förbudet mot att sälja korv med en låda på magen.

Slagkraftig underhållare
Namn: Owe Thörnqvist.
Född: 1929 i Uppsala.
Bor: Stockholm, Spanien och Florida.
Familj: Lever med Berit Gullberg sedan 30 år. En son och två barnbarn.
Produktion: ”Uppemot 500 låtar har jag gjort, kanske skrivit 1 000 texter som jag hittat i byrålådor och arkiv här och där.”
Kuriosa: Har varit uppländsk junior- och distriktsmästare i boxning. Har ett starkt engagemang i miljöfrågor och sedan 1991 delar han ut ett miljöpris.Valde som ung mellan att bli konstnär och musikartist.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.