Oljekatastrofen 1958: ”Vi trodde hela Moheda skulle explodera”

Oljekatastrofen 1958: ”Vi trodde hela Moheda skulle explodera”

Explosionen krävde tre människoliv och ortsborna trodde ett tag att hela Moheda skulle fara i luften vid katastrofen för 60 år sedan.

Text Torbjörn Österholm Foto Privat

I Klintaberget, vid Moheda i Småland, låg ett av försvarets cirka 40 beredskapslager med drivmedel. Viktiga bland annat för att klara behovet av bränsle i en kris, ett hot som var nog så överhängande under kalla krigets dagar.  Den 23 juli 1958 ska några anställda rengöra cisterner. Då är man tvungen att först vädra ut farliga gaser. På grund av ett åskväder tidigare är depåns fläktar avstängda, men nu sätts de på igen och då bildades det gnistor som kom i kontakt med bensinångorna. Explosionen blev fruktansvärd och tre arbetare omkom. Miljontals liter bränsle från den skadade anläggningen rann ut i naturen. Flera vattendrag förorenades och bensinångorna låg tjocka över Moheda.

Explosionen hade orsakat skador på bensinförråden att flera miljoner liter bensin rann ut.

Räddningsmanskapet hade ett livsfarligt uppdrag när man först måste täta läckorna och sedan tömma hela anläggningen på drivmedel. Ortsbefolkningen förbjöds att tända eld eller använda elektriska apparater i de drabbade områdena.
– Vi trodde att hela Moheda skulle fara i luften, minns vittnet Kerstin Berg i en intervju med Smålands-Posten 2017. Hon stod själv och kokade tvätt i källaren när en militär knackade på dörren och beordrade henne att sluta omedelbart.
– Det var som ett krigstillstånd. Poliser, militärer och hemvärn var överallt i samhället. Ingen fick köra in i Moheda, berättar hon.

Bland de värnpliktiga som beordrades ut var den då 18-årige Ove Alriksson vid Kronobergs regemente.
– Vi var de första som kom ut till Moheda, berättar han i Smålands-Posten, och de möttes av en fruktansvärd syn.
– Oljan forsade ut i samhället, i ledningar och diken och på flera platser bildades sjöar av olja.
– Det var tur att det regnade. Tänk om det hade varit soligt och 25–30 grader. Då hade det nog exploderat på flera ställen, säger Kerstin Berg. Katastrofen blev en världsnyhet dessa sommardagar 1958, men Mohedaborna har fått leva med efterspelet ända in i nutid. Så sent som 2017 avslutade försvaret den senaste saneringen efter explosionen.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.