Ny succébok om livet på landet förr

Ny succébok om livet på landet förr

Äntligen är det dags för den tionde boken i succé­serien Livet på landet förr, en bok fylld av ­underbara bilder från livet i byn under 1900-talet. Där samvaron, arbetet och festligheterna stod i centrum och många vardagliga händelser blev ett uppskattat avbrott i arbetet.

Nu kommer boken Livet på landet förr – Livet i byn, den tionde i serien. Livet i byn är en vacker tanke om hur alla får sin plats, oberoende av vilka möjligheter livet givit en människa. I den bästa av alla världar var byn en plats där alla fick en betydelse. Om du var lytt, en särling eller fattig så fanns det en plats, en uppgift. För alla behövdes. Man hjälptes åt med det mesta och en kopp kaffe i grannens kök var aldrig långt borta. Lanthandeln och mjölkbryggan var naturliga mötesplatser där byborna spred nyheter och kanske lite skvaller. Det fanns också tid för fantasifulla möhippor, sångstunder och lärorika kurser i allehanda hantverk.
Läsarnas berättelser och bilder ger en unik inblick i hur fantastiskt byalivet varit under 1900-talet. Tack alla läsare som bidragit till att skapa en spännande bok om livet i byn.

1. Det klassiska hölasset

Sommardoft. Klassisk bild från Bol i Uppland som många känner igen. Vem har inte åkt i hölasset någon gång? Här är det Ivar Norén som kör hem hö med Fordsontraktorn. Hans syster Ester, dottern Anna-Lena och lilla sondottern Kristina sitter på lasset framför Lars Noréns kamera.
Inskickat av Lars Norén, Östhammar.

2. Spännande att lyssna på radio tillsammans

Knastrigt. Vi är hemma hos Emma och Magnus Olsson i Slobyn i Värmland och alla lyssnar andäktigt på det förmodligen knastriga ljudet. Fredrik Lundgren byggde den allra första radion i bygden och den här är en förbättrad modell. Radiolådan tillverkades i rosenbjörk av min morfar Bengt Björkman.
Inskickat av Evert Lundgren, Mangskog.

3. Vi tittade på bilar som passerade

Skrev upp nummer. På mjölkpallen i Grytnäs i Dalarna satt vi och tittade på bilar som passerade och skrev upp bilnummer med länsbokstäver. Här är det familjens tre yngsta Ulla-Britt (f. 1948), Roland (f. 1950) och på cykeln Karl-Evert ”Charlie” (f. 1951). Mjölken kom från våra fyra kor.
Inskickat av Sune Hansson, Kalmar.

4. Fiskabilen kom varje vecka

Svärmorsluckan.  Fiskhandlaren Hilding Svensson hade en Chevrolet med en svärmorslucka där han hade sitt fisksortiment. En dag i veckan fick kunderna i Sösdala i Skåne besök av ”fiskabilen”. Kunden på bilden heter Maria och fiskhandlaren Hilding var min morbror.
Inskickat av Jan Lindahl, Lomma.

5.Tack för taket

Bygemenskap. Det är taktäckning med stickor på ladugården i Bönarp, Skärstad i Småland. Många hjälps åt i bygemenskapens tecken. Min far John Sjöberg, Oskar Johansson, Stig Strandberg, Herbert Johansson, Henning Johansson, Thure Jägenstedt, Oskar Sjöberg och Arvid Magnusson.
Inskickat av Monica Rydberg, Tenhult.

6. Nu är det inte roligt att vara grävling

Tre bröder. Det är en härlig bild på min morfar August Gustafsson, som står till vänster, och hans bröder Albert och Elof. Bröderna är ute på grävlingsjakt i vår grusgrop i Östra Born i Ställdalen Västmanland.
Inskickat av Arne Kisk, Ställdalen.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.