Nu går dansen på Brännö brygga

Nu går dansen på Brännö brygga

För över 70 år sedan skrev Lasse Dahlquist den populära låten. Och än i dag vallfärdar folk till bryggan för att dansa varma sommarkvällar. 

Sålde styckvis. Lasse Dahlquist spelar på sin älskade brygga. Den som slogs sönder och samman i stormen 1969. Men Lasse högg upp bryggan och sålde signerade bitar.
Sålde styckvis. Lasse Dahlquist spelar på sin älskade brygga. Den som slogs sönder och samman i stormen 1969. Men Lasse högg upp bryggan och sålde signerade bitar.

De ’ ä ’ dans på Brännö brygga … Efter över sjuttio år är Lasse Dahlquists sång från 1941 alltjämt varumärket som lockar mycket folk till sommarens torsdagsdanser. När Lasse den 24 mars 1941 spelade in melodin hade han skapat ytterligare en av sina många schlagerdängor.

Brännö är en ö i Göteborgs södra skärgård. Den tillhör Styrsö socken i Västergötland men är ändå en hyllning till landskapet Bohuslän. Vid vårt besök skiner solen från en nästan molnfri himmel och Brännö är frodigt grön i sommarskrud.

Man märker genast att den store estradörens ande än i dag vilar över ön. Han tillbringade sina barndomssomrar på sin morfar Rudolf Langes gård. Det var här han bodde fram till sin död vid 69 års ålder. Han gick bort i strupcancer. Pipan som ständigt hängde i munnen var Lasses varumärke. Och den blev förmodligen också hans död. Lasse Dahlquist ligger begravd på Brännö gamla kyrkogård.

Öns officiella invånarantal ökar från cirka 800 personer till det femdubbla under semestertid. På de omtalade torsdagsdanserna bordas Brännö från två håll. De officiella dagliga resorna från Göteborg till Brännö Rödstens Trafikbrygga och ångbåten, i dagligt tal kallad ”ölbåten”, lägger till inte långt från dansbanan. När det är gjort går ett hundratal danslystna av båten för att snabbt ersättas av lika många törstiga öbor. Vid elvatiden på kvällen skiftar folket platser igen.

Dagens Brännö brygga är egentligen nummer två. Den första som vissångare Dahlquist sjöng om höggs upp efter en storm 1969. Lasse Dahlquist själv tog vara på brädorna och sågade dem i små bitar som han sedan signerade och sålde på sina turnéer. Strax efter byggdes den nya bryggan alldeles i närheten av den första, den som i dag huvudsakligen används för dansanta förlustelser.

På kvällen strålar folk från Göteborg och Bränn-ö samman. Det råder en hjärtlig stämning. Inte undra på att Lasse Dahlquist förmodligen sitter i sin musikhimmel och ler. Och längst ut i havsbandet blinkar Vinga fyr …

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!