Nostalgiskt sken!

IMG_1168om

Jag älskar lampor. Det kanske är lite märkligt, jag vet inte riktigt vart det kommer ifrån. Men jag älskar lampor!

Jag tycker att det är så mysigt med belysning. En tråkig hallampa kan vara helt osynlig men sätter man dit en 1920-talskupa så förändrar man hela rummet. Själv har jag tre lampor i mitt sovrum, och jag funderar på en fjärde. Hela rummet blir annorlunda beroende på vilken lampa som jag tänder och släcker. Så när jag går på loppis har jag alltid ett öga öppet för någon ny belysning!

Men ibland hittar man ingenting, ibland finns det inga loppisar så långt ögat når och ibland är man lite orolig för att el och äldre ting kanske inte alltid går så bra ihop. Det gäller att vara försiktig så att inget brinner upp. Tur då att det finns underbara nytillverkade lampor som inspireras av allt det gamla! Som de från Konsthantverk. 

IMG_1140IMG_1114

I veckan bjöd de på både nostalgi, industrialism och utsökt hantverk. Konsthantverks fabrik öppnades år 1921 i Skåne. Här har man svarvat både smyckesskrin, tillverkad porslin och glas. Och så lampor förstås! I den stora gamla byggnaden finns fortfarande de gamla formarna kvar som man förr använde när man tillverkade glaset. Och när de gick igenom de gamla arkiven fann de lampan KH#1 som tillverkats år 1926. Nu fick den komma till liv igen, 88 år senare! I arkivet fann man även gamla broschyer som fortfarande inspirerar.

Mässing används för fulla muggar och vackert designad metall och trä. Det är så att hjärtat slår lite extra. Idag arbetar 15 personer i fabriken och de gör allt från grunden. Jag älskar även hur de man tänder och släcker de flesta lamporna genom ett dragsnöre – precis som förr! Det klickar till precis som det ska.

Så är du ute efter någonting unikt så ska kan du klicka dig hit och kika! Jag hittade en hel del som jag skulle vilja lägga vantarna på själv.IMG_1175

 

Tre av mina favoriter!

Singel, Stoby och Kavaljer:

Konsthantverk