Nervpirrande auktioner!

KARL-ERIK ERIKSSON
Karl-Erik Eriksson är auktionist på Skansen år 1971. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Nu har det allra färskaste numret av Minnenas Journal dumpit ner i brevlådan. När jag öppnade den fick jag genast syn på Stig Lindberg och hans fantastiska skapelser. Lindberg är en av våra främsta designers och han skapade både tryck för tyg, porslin, tecknade figurer och designade hela TV-apparater.

Själv minns jag när var uppe i Dalarna för några år sedan. I en liten stuga från 1700-talet bonade jag in mig tillsammans med mina kamrater. Det var makalöst vackert. En sommarkväll stod jag i stugan och öppnade köksluckorna på jakt efter en kopp. Och där var det samlat. Stig Lindbergs servis ’Berså’, radade upp sig huller om buller om vartannat. ”Vet du hur mycket detta är värt?”, frågade jag häpet. Min kompis ryckte på axlarna och sa att det var något som de hade ärvt och bara tagit med sig ut på landet.

Idag kan jag tala om att det är värt några tusenlappar på auktion. Om du själv blir sugen på att buda, fynda eller sälja ting från 50- och 60-talet, så gå då in på Metropol Auktioner. De har en 1950/60-tals auktion som pågår just nu fram till 12 maj! Man kan hitta delar av Lindbergs ’Berså’-servis men även vaser av Ingrid Atterberg, fantastiska teak-möbler, skrivmaskiner och andra prydnadsföremål. Om du har tur och själv finner bortglömda ting från herr Lindberg i skåpen där hemma, så kan du även försöka dig på att sälja!

Ännu fler auktioner hittar du på hemsidan Auktion.se. Men jag måste varna dig, precis som i en auktionssal så känns det både farligt och spännande att klicka sig in där. Här samlas några av Sveriges mest aktuella auktioner och du kan fynda alltifrån vackra gamla fordon till smycken och nostalgiska leksaker.

Lite klokare är det förstås att hålla i plånboken. Det går till exempel att njuta av Stig Lindbergs fantastiska verk på utställningen på Deloitte i Umeå. De öppnar portarna idag och håller på fram till 23 maj.

 

4109411_fullsize
Stig Lindbergs vackra design.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.