Mors dag 100 år – så började vi fira mor

Mors dag 100 år - så började vi fira mor

I år har Mors dag firats i hundra år i Sverige. Firandet äger alltid rum den sista söndagen i maj, men hur kommer det sig egentligen att generationer av barn suttit i skolbänken och förfärdigat morsdagskort? Allt började faktiskt som så mycket annat i USA, närmare bestämt i Philadelphia 1905.

Upprinnelsen till vårt morsdagsfirande hittar vi den 10 maj 1908. Amerikanskan Anna Jarvis höll då en gudstjänst, på årsdagen av sin mors bortgång, för att hedra hennes minne. Gudstjänsten utgick från det fjärde budet om moderskärlek och till alla besökare delades vita nejlikor ut, då dessa var moderns favoritblomma. Under åren därefter spreds dagen i resten av USA, vilket kom att inspirera president Woodraw Wilson som 1914 instiftade Mors dag som en officiell helgdag. Seden spred sig sedan vidare till Europa, med början i Storbritannien och därefter till Skandinavien. När Mors dag 1919 för första gången firades i Sverige så var det på initiativ av den svenska författarinnan och sedlighetsivraren Så började vi fira mor Cecilia Bååth-Holmberg. Ett år senare utkom Kommitterade för Mors dag med en skrift innehållande råd om hur morsdagsfirandet kunde gå till. Det dröjde dock flera decennier innan dagen gavs någon större uppmärksamhet. Redan tidigt fanns det en bred uppfattning om att dagen tillkommit för att handlarna skulle få sälja mera, något som även gäller det senare uppkomna firandet av Fars dag. Kommersiellt jippo eller inte, idag när i stort sett varje företeelse trängs om en plats i almanackan, allt ifrån Lakritsdagen (12 april) till Husbilens dag (15 juni), känns det ändå rätt rimligt att alla mödrar tillägnas en egen dag. För ”Mor, lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen”.

Källa: Wikipedia och Nordiska museet.

———————————————–

Instruktioner för morsdagsfirande, utgivna 1920
1. Svenska flaggan hissas från hemmets
flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång
av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott
kaffe och bröd, berett av barnen. Hon
hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt,
vila och frihet från allt hushållsarbete
den dagen. Barnen bädda, sopa,
laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen
hålles en liten högtidlighet, där far i
huset medverkar.
6. Frånvarande barn
hälsa Mor med brev
eller telegram eller
vykort, som särskilt
gjorts och tillhandahållas
för mors
dag.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.