Mordvandring i deckardrottningen Dagmar Langes spår

Mordvandring i deckardrottningen Dagmar Langes spår

Den lilla staden Nora må vara mysig, men bakom den rofyllda fasaden döljer sig ond bråd död i deckardrottningen Dagmar Langes värld. Häng med på mord­vandring där systersonen Ove Hoffner är oslagbar som kunnig guide.

Sveriges Agatha Christie. Dagmar Lange, en av våra mest älskade deckarförfattare, på en bild från 1961.

Dagmar Lange (skrev under pseudonymen Maria Lang) växte upp i Nora och bodde här permanent som pensionär fram till sin död 1991. Hon var doktor i litteraturhistoria och tjänstgjorde under många år som lektor och studierektor i Stockholm.

Ove Hoffner

Men det är som deckardrottning vi känner henne. Hon skrev över 40 deckare och blev Sveriges svar på Agatha Christie. De skickliga pusseldeckarna läses fortfarande och har filmats flera gånger, senast med Ola Rapace i rollen som hjälten, kommissarie Christer Wijk. Filmerna drog miljonpublik i TV4. Många av morden begås i Nora som i böckerna kallas Skoga. Ingen kan guida bättre in i Dagmars värld än systersonen Ove Hoffner, 77, som i perioder bodde hos Dagmar.
–Jag växte upp med alkoholproblem i familjen och mormor och moster Dagmar blev min räddning, berättar Ove Hoffner när vi träffas en vacker sommardag i Nora utanför Dagmars bostad.
– Jag fick ibland följa med moster när hon letade miljöer till sina deckare. Här ska vi lägga ett lik kunde hon säga när vi passerade ett gruvhål, berättar Ove och skrattar. Han har jobbat med barnteater, bland annat i TV, och sedan 2007 leder han mordvandringar i Nora på sommaren. Då klär Ove ut sig och genomför små teaterföreställningar på 10–15 av de många platser som Dagmar använder i sina böcker. Han gestaltar plåtslagaren Adamsson i boken Tre små gummor och vid ett gammalt snickeri ser han plötsligt skräckslagen ut. I snickeriet begås nämligen ett mord med sågklinga i boken Svart sommar. När vi passerar Komministergården berättar Ove att Dagmar hyrde bostad här en sommar och en spöklig upplevelse gav stoff till boken Ofärd i huset bor. 

På spåret. Världens kanske enda deckarvagn har Ove Hoffner fyllt med böcker och minnen av Dagmar Lange.

På Stadshotellet hittar man ett lik i rum 13 i boken Vår sång blir stum. Det ingår inte i den ordinarie mordvandringen men vi får exklusivt titta in i ett rum och, herregud, det sticker fram en död hand bakom ett hörn! Men Ove är snabbt på fötter och lägger sig istället stendöd på kyrkogården för att gestalta Vincent Olsson Bom som hittas död just här på Södra Kyrkogården i Gullregn i oktober. Alldeles intill, vid stationen, står en järnvägsvagn som Ove äger. Det är förmodligen världens enda deckarvagn i sitt slag, fullproppad med mosters deckare och bilder från förr. Här kan du ytterligare friska upp minnet om vad Christer Wijk, Puck, Bure och de andra figurerna i böckerna hittade på.
– Att hålla minnet av Dagmar Lange levande är ett sätt för mig att tacka henne för allt hon gjorde för mig, säger Ove. Dagmar Lange fick inga egna barn, skrev böcker på nätterna och omgavs av en viss mystik.
– Hon hade en stark integritet, berättar Ove, och släppte ingen in på livet. Men han minns glada fester där Dagmar gärna tog några whisky, men hon hade inga problem och drack inte en droppe under skrivarperioderna, tillägger han.

Och de var många. Dagmar Lange (1914–1991) var väldigt disciplinerad och skrev förutom ett 40-tal deckare också novellsamlingar och barnböcker. Hon var populär radiopratare och recenserade opera i Veckojournalen. Men för Ove är hon dock framförallt moster Dagmar.

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.