”Mördaren blev god man åt mamma”

”Mördaren blev god man åt mamma”

Koppslahyttan ligger i Borlänge kommun och är en livaktig by, inte minst sedan den populära skidanläggningen Romme Alpin drog igång 1987. Byns historia rymmer bland annat den här svarta berättelsen som ändå har sina ljusa sidor.

Det är Marianne Strutzenblad, som bor med maken Bo i sitt föräldrahem i byn, som skriver:
”August Östlund var mjölnare i Koppslahytte kvarn mellan 1916 och 1928. Han drev också affär i kvarnbostaden.
I början på 1900-talet bodde han med sin familj i Falun. Äktenskapet var till synes mycket lyckligt och paret hade inga ekonomiska bekymmer. De var också medlemmar i Frälsningsarmén.

Trots det hade Östlund tidigt på morgonen den 26 februari 1909 skurit halsen av hustrun Anna Ottilia och barnen Georg och Ester och dessutom skadat sig själv! Förfärligt! Östlund hade dock förklarat att före dådet hade det blivit ”svårt i huvudet och han kunde inte sofva”. Östlund häktades den 7 mars 1909 och togs in på Falu fängelse. Han förklarades sinnessjuk och fördes den 18 december till Uppsala hospital/Ulleråkers sjukhus där han vistades till den 16 augusti 1913 då han blev utsläppt. Han var alltså inte intagen för vård längre än 4 år.

EN I GÄNGET. August Östlund, Koppslahyttan, tillsammans med sina bekanta från grannbyarna Halvarsgårdarna och Sellnäs en solig dag i början på 1920-talet. Från vänster bakre raden: Elin Åström, Ida Dahlberg, Lisa Åström, Emelia Åström, Estrid Hallkvist och Signe Haglund. Främre raden: Från vänster Helldén (okänt förnamn), Olga Åström, Karl Eriksson, Edvin Haglund och August Östlund.
EN I GÄNGET. August Östlund, Koppslahyttan, tillsammans med sina bekanta från grannbyarna Halvarsgårdarna och Sellnäs en solig dag i början på 1920-talet. Från vänster bakre raden: Elin Åström, Ida Dahlberg, Lisa Åström, Emelia Åström, Estrid Hallkvist och Signe Haglund.
Främre raden: Från vänster Helldén (okänt förnamn), Olga Åström, Karl Eriksson, Edvin Haglund och August Östlund.

Östlund blev föremål för mycket grundliga undersökningar. I ett i handlingarna intaget dagtecknat yttrande den 14 april 1909 har fängelseläkaren i Falun C A Carlsson förklarat att:
”Östlund varit vid gärningens begående genom sinnessjukdom beröfvad förståndets bruk och att han borde å hospital intagas och att Östlund icke kunde till ansvar i målet fällas”.

Sedan Östlund anlänt till Koppslahyttan 1916 kom han ganska snart in i gemenskapen i byn och var också medlem i Sellnäs musikkår. Min mamma Lisa Danielsson berättade att ”vi visste att Östlund haft ihjäl sin hustru och sina barn men vi var ändå inte rädda för honom”. Tilläggas bör att August Östlund blev god man för min mamma 1925, då min morfar Erik gick bort och mamma bara var 10 år.

Är du intresserad kan du beställa boken Koppslahyttan – Nils Kopparslagares by på telefon 0243-21 97 34.