Möhippan – Den blivande brudens fest!

IMG_0024

IMG_0112

Min bästa vän ska gifta sig! Vi har känt varandra sen jag var fyra år. Vi har delat hjärtsmycke när vi gick i mellanstadiet (jag försökte till och med tillverka ett i trä i träslöjden), vi har åkt på festivaler, rest tillsammans, skrattat och gråtit. Nu har det gått 22 år och hon är gravid. Och om två veckor är det stora bröllopet. Jag vet att hon säkert är pirrigare än mig, men jag är alldeles uppspelt!

Så i helgen var det dags för den hemliga möhippan. Först tänkte jag att det var ett amerikanskt påfund, men visste ni att vi har haft möhippor sedan 1500-talet? De dök alltså upp 300 år innan svensexan! Det var nämligen så att bröllopsgäster ofta reste för att komma till ett bröllop. Många gånger kom de dagen innan och en så kallad mökväll uppstod. Då samlades alla gäster hos brudens föräldrar för att festa tillsammans. Prästerna var inte helt glada i den traditionen, då många gick lite vingligt till kyrkan dagen efter.

Idag åker vi ofta på spa när det är möhippa. Förr skulle den blivande bruden också få ta sig ett dopp och bli badad innan bröllopet. Men då var det även på grund av praktiska skäl; på den här tiden så tvättade man sig inte lika ofta som idag så det var viktigt att få vara ren till bröllopet! Väninnorna kunde då ta henne till ett badhus, och tro mig där kunde det gå vilt till! I Uppsala stiftade man till och med en lag år 1649 som sa att en blivande brud endast fick ha med sig två väninnor till badhuset, för att det skulle bli lite lugnare. Bröt man det så straffades man med böter på 40 mark.

Under 1800-talet var det frigjorda kvinnor som firade sin vän innan bröllopet, hennes väninnor tog henne till en restaurang eller hade fest hemma hos någon kamrat. Möhippan för min vän Sofies del, är den första som vi kamrater någonsin hade planerat. Så vi var alla väldigt spända.

IMG_14_31115

Planen började i torsdags. Vi gjorde ledtrådar, skyltar till bilen och fixade en skiva med hennes favoritmusik. Klockan alldeles-för-sent sa alla vänner hejdå och inväntade spänt morgondagen: möhippans verkliga början.

Så ringde alarmet. Alla steg upp och vi körde ut till Sofies bostadsområde. Vi hukade oss ned i bilen. Försiktigt placerade vi ut ledtrådar i byn och sen stannade vi utanför deras lägenhet. I ett språng flög jag uppför trappuppgången, slängde ner första ledtråden i Sofies brevinkast, plingade frenetiskt på dörren och rusade tillbaka till in i bilen. Vi gasade därifrån.

Den första ledtrådden ledde henne till Ica. Där fick hon fråga kassörskan om en bröllopsgåva. I bakelsen som hon fick låg nästa ledtråd. Då började hon vandra emot oss. Vi stod vid en glittrig bil och spelade Broder Daniels ’Shorline’ på högsta volym. Överraskningen blev fantastiskt.

IMG_14_31113om

IMG_9837
IMG_9907om
Under dagen fick hon inte veta någonting om våra planer. På En Nypa Socker i Stockholm hade vi cupcake-kurs och herregud vad roligt det var! Vi gjorde dekorationer, kladdade ner oss totalt och arbetade fnissande och fokuserat med att skapa rosor och fjärilar. Det var en riktig höjdare! Och förutom det hade de fantastiska bröllopstårtor, jag var helt förundrad. Dessutom var jag förbluffad över att jag kunde skapa dessa fantastiska cupcakes. Jag var rädd att det skulle vara för svårt för mina klumpiga fingrar men allt var fruktansvärt roligt och det slutade med att vi skrattade så att vi grät!

Överraskningspicknick i en frodig park blev nästa stopp. Vädret var inte helt med oss då det blåste upp ordentligt. Men det gjorde ingenting. Vi satt tryggt under ett träd, drack alkoholfri champagne och fortsatte att frossa i mat!

IMG_0019IMG_0059 IMG_0047om

På kvällen tog vi hem Sofie till Susanna. Där bäddade vi ner henne, hade pyjamasparty och smetade in oss i spa-masker. Vi spelade 90-talsklassikern ’Tjejsnack’ till mitt i natten. Att sedan få vakna upp med sina vänner är något alldeles särskilt. Efter storfrukosten kunde vi inte låta bli att spontana ner till bakluckeloppisen.

Tänk att vi under hundratals år har låtit våra blivande brudar fått gå igenom dessa möhippor. De har blivit överraskad, uppmärksammade och firad av sina vänner. Det är så fint att det inte en hundraårig tradition som är bunden till stela traditioner om kyskhet, religion eller politik – istället så är det helt enkelt en tradition som är kopplad till så tidlösa saker som vänskap, kärlek och fest.

IMG_0211 IMG_0198