Mina barnbarn ska få se på andra bullar

Mina barnbarn ska få se på andra bullar

I handväskan fanns det saxar, block, kakor och mazariner. Min mormor brukade ha med sig allt möjligt när hon kom på besök. En gång bar hon med sig två kilo potatis och tre liter mjölk på tåget från Småland till Stockholm. Som om det inte fanns butiker i hela Sverige. Men så var hon lite tokig också. Och gillade att fika.

Under 1930-talet slog kafferepen igenom i Sverige. Det serverades kakor, vetebröd, sockerkakor, bakelser och sist men inte minst; tårta. Men det var inte i allas tycke och smak. Min mamma som växte upp under 1950-talet hatade att alla tanter och farbröder trugade i ungarna. Att tacka nej var det inte tal om. Och när hon ville smaka på sin mammas kakor som stod och doftade nybakat på köksbordet fick hon sig en banna. Först skulle de gamla kakorna från förra året ätas upp. De gröna och hårda i plåtburken. Inte så konstigt att hon lärde sig att avsky fikabröd.

Så jag växte inte upp med någon bullmamma. Det blev pepparkaksbak vid julafton med färdig deg (inte fy skam) och en och annan chokladboll. Det var ingen som tvingade i mig sju sorters kakor och gröna skorpor. Tack och lov. Kanske är det just därför som min generation älskar att experimentera med degar och fyllningar precis som förr.

För i dag längtar vi tillbaka till kafferepen när allt gjordes från grunden. Sju sorters kakor bräcker amerikanska cupcakes alla gånger. När president Obama var på besök var det just småkakor och kaffe som han blev serverad. Själv brukar jag bjuda in mina vänner till stora kakvällar ute i trädgården. Då har alla med sig hembakade kakor i överflöd och så fikar vi och dricker te tills stjärnorna kommer fram på himlen. Det är en av de mysigaste traditionerna jag har.

Om jag själv får lyxen att bli gammal vill jag duka upp ett hav av kakor till mina barn och barnbarn. Men jag lovar att inte truga i de varenda smula. Och några gröna kakor anfrätta av tidens tand ska inte stå på menyn. 

Leone Serrander.
Leone Serrander.

Var kommer repet i kafferep från?

Under 1700-talet var inte kvinnor välkomna på offentliga kaffehus. Då träffades de hemma hos varandra, drack kaffe och repade upp tygbitar som sen såldes vidare till lumphandlare. Andra menar att ordet rep kommer från att kafferep var som ett knytkalas. En tredje teori säger att det kallas kafferep eftersom de ofta upprepades.
Källa: Svenska Dagbladet (12 mars, 2005) och Göteborgskex.se

 

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.