Mellanölets glansperiod 1965–1977

Mellanölets glansperiod 1965–1977

Som uttalat av Hamlet i William Shakespeares pjäs förkunnandes undergången för mellanölets korta liv i livsmedelsaffärerna – att vara eller icke vara. Men den 1 juli 1977 var det slut med det roliga. Nu skulle mellanölet flytta tillbaka till Systembolagets hyllor.

Annan klang var det i skällan den 1 oktober 1965 då mellanölet fick säljas fritt med vissa begränsningar (vita plastskynken som täckte den åtråvärda drycken efter åtta på vardagar och hela söndagen).

Finansminister Gunnar Sträng hade efter många års debatt gett vika för en stark opinion som redan 1957 hade motionerat för mellanöl i butikerna.

Han försvarade sig mot dem som trodde att folk åter skulle supa ihjäl sig: ”Det har inte med den allmänna nykterhetspolitiken att göra. Allmänheten ska bara få en viss valfrihet, det är allt.”

”Ju mer du dricker, dess mindre vet du vart ditt vett tar vägen”, argumenterade motståndarna. De såg framför sig en ny generation unga människor som skulle förlora sig i ett liv av alkohol. Onekligen fick de öl på sin kvarn då över 25 000 butiker fick rätt att sälja mellanöl och ungdomsfylleriet fick en egen kolumn i polisprotokollen. Reklambyråer såg en källa till nya möjligheter och framställde gärna mellanölet som en kombonjutning med cigaretter.

Alla var lite vilsna över denna plötsliga yra att få köpa en mellanöl i en vanlig butik. Moralister och pragmatiker kunde inte enas. Det är nog mest som Sträng sa i riksdagsdebatten 1965: ”De flesta som dricker ett glas öl är ju oförvitliga människor.”

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.