Med blommor i håret

IMG_0364om

IMG_0400om2I fredags var det minsann midsommar! Jag och Susanna packade ner oss i två väskor och for ut till Köping. Min vän Ida hämtade oss vid tågstationen och körde ut oss till Svansbo. Vi tappade andan så fort vi klev ut ur bilen. Äppelträd kantade gången mot det fantastiska sekelskiftshuset, och vid sidan av tomten låg sjön. Här har Idas släkt bott sedan 1600-talet!

I köket bjöds det på grönsaker från trädgården och hemmagjord sill! Visste du att vi har ätit kryddad sill i små mumsbitar sedan år 1889? För sågs det som fattigmat, det var ingenting man valde att äta på kalas. Men när badorter i Bohuslän började erbjuda nubbe och sill vid stränderna så spred det sig snabbt.

När Idas föräldrar fyllt oss med potatis så gick vi över till ängarna för att plocka våra blommor till kransarna. Ett fiolspel spred sig plötsligt runt oss. Det var grannen Ulf som ville bidra med stämning där han stod på farstun och såg oss. Och det gjorde han, vill jag lova!

IMG_14_31638om IMG_0366om1
IMG_0783om

Jag förälskade mig i Idas föräldrahem. Tolv generationer har vandrat vid samma skog, gått över ängarna, sett vattnet flyta förbi. Jag var helt paff. Ett hus från 1700-talet står kvar med helt otroliga målningar på väggarna. Runt om marken finns gamla jordkällare och husgrunder.

Idas far Jan visade oss runt och berättade om det gamla hantverket och alla smedjor som förr har legat vid sjön. Vattnet skapade vattenkraft som användes i det tunga arbetet. Här hackade man även ut kvarnstenar, och några efterlämningar fanns kvar på ängarna. Ändlösa timmar med jobb, som någon gjort för flera generationer sen.

IMG_0394omIMG_0424om2 IMG_0496

På midsommarkvällen for vi iväg till en annan gård. Folk satt i ringar på gräset och virade sina blomkransar. Ute vid fälten fanns en varm badtunna, hemsnickrade bord och musik. Ni hör vilken idyll! Syskonen Pettersson har hållit i midsommarkalaset i över 10 år och i år kom det över 100 personer.

Midsommarafton har firats på samma sätt i flera hundra år. Det är svårt att säga exakt när vi började, men den första dokumentationen finns i Islands kungasagor från 1200-talet. Under alla dessa år har man oroat sig över ungdomarnas fria umgänge under midsommarnatten. Förr hölls det ’lekbröllop’, då en ’brud’ och ’brudgum’ parades ihop för kvällen. Man gick runt med den finklädda ’bruden’ mellan gårdarna för att tigga ihop saker till festen som skulle vara senare på natten. Flickorna band även kransar till sin flirt för att visa att de hörde ihop. Och sen får man inte glömma alla dessa spådomar och kärlekstraditioner som att rulla naken i morgondagg!

Firandet i fredags var mycket likt det vi alltid har haft. Nubbe stod på borden, folk sprang lättklädda på ängen och kransar blev bundna. Att få hoppa ner i en badtunna med blommor i håret och se solen nudda horisonten innan den går upp igen – det är nog det som gör att vi står ut med vintermörkret! Midsommarnatten är fortfarande magisk.

IMG_0596om
IMG_14_31793om
IMG_14_31814om