Maurice Westerlund – rymddoktor och bergsbestigare: ”Människors hälsa har alltid var min ledstjärna”

Maurice Westerlund – rymddoktor och bergsbestigare: "Människors hälsa har alltid var min ledstjärna"

Maurice Westerlund blev övertalad att bli läkare och fann sin mission i att göra folk friskare. Entreprenören Richard Branson utnämnde honom till rymdläkare men just nu nöjer han sig med att bestiga berg.

Maurice Westerlund och Sir Richard Branson.

Hans visitkort skulle kunna vara av det stora formatet eftersom han förutom sin ordinarie läkartitel också skulle kunna lägga till flygdoktor, djuphavsdoktor och rymddoktor. Dessutom är han en icke oäven kock som vid millenniumskiftet vann den prestigefyllda titeln Doktorn vid spisen. Vid den tävlingen deltog ett hundratal matintresserade läkare för att laga en god men kalorifattig trerättsmeny. Det förde med sig att IKEA några år senare gav honom i uppdrag att göra om deras menyer på 136 restauranger runt om i Sverige till mera kalorifattiga menyer. Det enda som blev kvar från tidigare var de berömda köttbullarna.

Maurice Westerlund är infödd göteborgare. Efter studenten på Schillerska började han som motionsvärd och reseledare på Vingresor. Tidigt stod det klart för honom att människors hälsa var något har var intresserad av att utveckla.
– Jag fortsatte min utbildning på GCI (Gymnastiska Centralinstitutet) i Stockholm och fick den legendariske fysiologen professor Per-Olof Åstrand som min mentor. Han ansåg att jag skulle vidareutbilda mig till läkare. Ett råd jag följde och aldrig har ångrat. Människor hälsa har alltid varit en ledstjärna för mig.

Maurice Westerlund har arbetat med företagshälsovård, rehabilitering och friskvård sedan 1976. Han började som gymnastikdirektör och idrottsfysiolog. För att bättre förstå sambanden mellan mat och hälsa studerade Westerlund till läkare. Han är själv aktiv idrottsutövare. På läkarmottagningen bland all medicinsk utrustning dignar det av medaljer i olika valörer från bland annat New York-maraton, franska Medoc-maraton, Vansbrosimning och inte minst Vasaloppet som han åkt flera gånger. En man med koll är inte förvånad över folks viktökningar.
– Vi har under årens lopp skaffat oss saker som är till för att vi ska röra på oss så lite som möjligt. Vi sitter framför datorerna stor del av dygnet. Och när vi inte gör det sjunker vi ned framför TVn. Samtidigt tänker vi inte alltid på vad vi stoppar i oss. Resultatet blir att vi går upp i vikt.

Bergsbesegrare. Familjen Westerlund har nått berget Kilimanjaros topp, sonen William, hustrun och kollegan Elisabeth och Maurice.

Westerlund vill skapa det medvetna köket. En omläggning av livsföring utan att behöva ge avkall på den njutning en god maträtt kan erbjuda. Maurice Westerlund var en av de första personliga tränarna. I tidningsserien På tramp till hälsa lyckades han få en av GP:s journalister till ett hälsosammare liv och gick bland annat med honom upp på Kebnekaises topp. Nu håller han som bäst på att utforska vad människokroppen tål i ovanliga och lite tuffa miljöer. Han är den ende läkaren i Sverige som fått certifikat att följa människan både i rymden och i havsdjupet. 2014 fick han sitt certifikat som läkare i de kommande rymdresor Sir Richard Bransons Virgin Galatic planerar att anordna inom en tioårsperiod. Maurice Westerlund fick sitt diplom efter tentamen i San Diego, USA. Han har tidigare fått godkännande av både Virgin Galatic och Transportstyrelsen att svara för den medicinska bedömningen av personer som vill flyga eller dyka ned i havsdjupen.
– Människan är nyfiken på nya utmaningar och resor utanför de vanliga turistmålen, säger han. Men det kräver att de är rätt fysiskt förbereda. Det blir min uppgift att se till det. Ett led i detta arbete var att förra året bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg som sträcker sig 5 895 meter över havet. Berget är en slocknad vulkan och ligger i Mount Kilimanjaro National Park i Tanzania. Han tog med sig en del av familjen på expeditionen, hustrun och kollegan Elisabeth och yngste sonen William.

Den 14 juli landade de i Tanzania. Vid Kilimanjaros fot mötte de två bergsguiderna Ernest och Justin upp. De hade 22 bärare som skulle bära nödvändig utrustning som tält, tältsängar, mat, syrgas, syrgaskammare och sist men inte minst en liten tälttoalett.
– Själva bar var och en på en dagpackning som vägde runt 8 kg och dessutom följde tre av bärarna med oss hela tiden. De hade en dagsutrustning på 18 kg på sina ryggar.  Under niodagarsrutten upp till toppen Uhuru Peak gick de mellan fyra och åtta timmar dagligen. Det låga lufttrycket ökade risken för höjdsjuka. Den sista biten på upp till toppen tog drygt sex timmar. Många gör den sista delen av bergsklättringen på natten för att nå toppen vid soluppgången. Sedan vänder de snabbt för att undvika höjdsjuka. Maurice valde i stället att gå upp på dagen och sova i vulkanens krater så att de i lugn och ro kunde se soluppgången dagen därpå.
– Vi var hela tiden medvetna om faran för den hotande höjdsjukan. De vanligaste svårigheterna man kan råka ut för på en sådan här höjd är vatten i lungorna, hjärnsvullnad med yrsel, balanssvårigheter, illamående och huvudvärk.

Matnyttig. Maurice Westerlund vann prestigepriset ”Doktorn vid spisen” 2000.

Det var kallt sista natten innan resans höjdpunkt. I tältet visade termometern nedåt minus 15 grader, pulsen steg till 120 och syreupptagningsförmågan gick ner till 62 procent och en lätt huvudvärk infann sig. Dessutom ville kroppen tömma ut allt vattendrickande under dagen.
– Vi hade inga traditionella sovdräkter på oss. I ullunderställ, täckjackor och mössa låg vi nere i våra sovsäckar, säger Maurice. Då trängde det på och jag behövde gå på vår specialtoalett utanför. Bara konsten att ta sig ut ur sovsäcken var en prestation samtidigt som det var bråttom. Vi har lärt oss en läxa till eventuella nya klättringar. Att ta med oss en kissflaska. Det glömde vi. Men vi var glada att vi slapp använda syrgasen och tryckkammaren. Tidigt steg Maurice, Elisabeth och William upp för att se soluppgången. Ovanför vulkanens krater seglade molnen och mellan dem steg solen upp.
– Fullständigt magnifikt. Värt allt slit och hårda förberedelser. Det var en märklig belöning vi fick här uppe på Kilimanjaros topp.

Nu finns nya utmaningar för Westerlunds och 20 maj nästa år är det dags för ”Kinesiska Murens Marathon”. I detta maratonlopp deltar 2 800 löpare från 60 nationer. Det börjar med 5 164 trappsteg rakt upp. Sedan följer 7 kilometers löpning på själva muren nedför. Hemvägen därefter går uppför med 562 halvmeterhöga trappsteg och en höjdskillnad på 270 meter och som det inte skulle vara nog förbereder sig Maurice och Elisabeth sig också för att ta sig upp för Stok Kangri i idylliska Leh i indiska Himalaya i slutet av juli samma år. Bergstoppen här är 6 153 meter över havet. Maurices förklaring till det de utsätter sig för är enkla: ”Den som inte avsätter tid för friskvård i dag får avsätta tid för sjukvård i morgon”.

Vill ständigt ha nya utmaningar
Namn: Maurice Westerlund.
Ålder: 66 år.
Familj: Hustrun och kollegan Elisabeth, 58. Barnen Christopher 35, Alexander, 31 och William, 21 år.
Bor: I stadsdelen Örgryte i Göteborg.
Hobby: Min familj, allsidig träning, matlagning och ständigt nya utmaningar.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.