Mattias Boström – auktoritet på Sherlock Holmes: ”Doyle försökte döda Sherlock flera gånger”

Mattias Boström – auktoritet på Sherlock Holmes: ”Doyle försökte döda Sherlock flera gånger”

I Kolsva mötte tonåringen Sherlock Holmes tack vare en uppmuntrande lärare. Efter det har intresset aldrig släppt och i dag sitter Mattias med i det mest förnämsta Sherlocksällskapet. 

Mattias Boström är en av Skandinaviens i särklass bästa kännare av fiktive mästerdetektiven Sherlock Holmes. Faktaboken Från Holmes till Sherlock som han skrev 2013 möttes av idel lovord från både kritiker och läsare. Nu har boken tagit steget över Atlanten och i en utökad version blivit en framgång även i USA. På ditvägen passerades också Storbritannien med samma resultat.

För Boström är förstås triumfen glädjande men det ska sägas att han inte är någon duvunge i förlagssammanhang. Mattias har varit i förlagsvärlden i tjugotvå år och haft bokförlag i Lund i slutet av 90-talet där han introducerat tungviktare som Michael Connelly, Stephen Fry och Ian Rankin på svenska. Mattias Boström är uppvuxen i Kolsva utanför Köping. I sjunde klass i skolan var det en lärare som uppmärksammade hans stora intresse för Sherlock Holmes.
– Han bodde i Västerås och tog med sig sina Sherlock Holmes-böcker hemifrån som han lånade ut till mig. Sedan dess har mitt intresse hela tiden ökat.

Klassisk tänkarposé. En teckning i en av de tidningar som Conan Doyle ofta medverkade i. De dramatiska filmaffischerna har genom åren lockat en miljonpublik att se Sherlock Holmes filmer.

Sir Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes och hans levnadstecknare doktor John Watson omfattar 56 noveller och 4 romaner.
– Sherlock Holmes födelsedag var enligt Doyle den 6 januari 1854. Men Holmes har ju genom åren framställts som tidlös och i nya historier placerats i olika miljöer i långfilmer, teaterpjäser och TV-serier. Doyles andra stora intresse var spiritismen. När flera av familjemedlemmarna dött efter första världskriget försökte han genom andeskådning få kontakt med sina närstående.
– På morgonen den 27 oktober 1929 kom Conan Doyle till Sverige via nattåget från Köpenhamn. En stor delegation tog emot honom på Stockholms Centralstation. Där stod damer och herrar med blombuketter, bokförläggare som påpassligt gett ut Holmesberättelserna i nytryck och film- och pressfotografer.

Två dagar senare på kvällen ringde det på lokaltelefonen vid scenen på Oscarsteatern. Det var från biljettkassan som meddelade att en herre på ett utländskt språk presenterade sig.
– Kassörskan tyckte att mannen lät som Harold Lloyd och han ville få kontakt med den store Gösta Ekman. Han spelade huvudrollen i kvällens föreställning av krigsdramat Männen vid fronten. Ekman skyndade något förbryllad ned till kassan och där stod inte den kände hollywoodikonen utan den minst lika kände författaren Conan Doyle som kom för att besöka Ekman han träffat dagen innan på en mottagning på engelska legationen.

– Conan Doyle var i Sverige inbjuden av Stockholms Spiritualistiska Förening. Hans framträdande i ett fullsatt Konserthus blev en succé. Doyle hade dock en vacklande hälsa och blev allt sämre. Den 7 juli 1930 avled han i sitt hem i Sussex, 71 år gammal. 2007 var ett märkesår för Mattias Boström. Då valdes han in i världens förnämsta Holmessällskap ”The Baker Street Irregulars” där han också prisbelönts för sina texter om Sherlock Holmes. Sällskapet vilket bildades 1934 har 300 medlemmar från hela världen och Boström är hittills ende svensk som kommit med.
– I Sverige bildades 1979 ”The Baskerville Hall Club of Sweden” där jag blivit hedersmedlem.  För att komma med i sällskapet krävs ett inträdesprov med 14 frågor. Det finns fem svarsalternativ på var och en. Hälften av dem är ganska lätta för den som läst lite Sherlock Holmes, några lite svårare och de sista kan ses som riktigt svåra. Frågorna visar ungefär på vilken typ av saker man bör känna till för att ha roligt i sällskapet. Vi ger också ut ett magasin döpt till ”The Moor”.

Av alla Conan Doyles historier om Sherlock Holmes är novellen De rödhårigas förening den Mattias gillar mest.
– Jag tycker om kombinationen av en intrig som i första ögonblicket är skrattretande men som i själva verket döljer ett brott. Den handlar om en affärsman som får ett underligt uppdrag och därför söker upp Holmes och Watson. Han ska bara utföra ett välbetalt kontorsarbete på kvällstid. Att skriva av Encyclopedia Britannica. När Sherlock Holmes börjar undersöka föreningen har den gått upp i rök. Novellen var också en av Doyles personliga favoriter.

I filmsammanhang är Baskervilles hund från 1939 den Mattias Boström tycker bäst om.
– Den känns äkta med miljön och historien som skapar rätt spänning och med radarparet Basil Rathbone och Nigel Bruce i huvudrollerna. Dessutom är tidsepoken bra skildrad. Sherlock Holmes 2017 är lika populär som tidigare filmatiseringar och böckerna kommer i ständigt nyutgåvor. Det görs nya filmer och TV-serier om det strävsamma paret från Baker Street 221 B och kommer nog så förbli många år framåt. Mattias Boström själv håller på att skriva en deckare som ska komma ut på sensommaren 2018.
– Det ska bli en charmig historia från 1900-talets början i Stockholm. Men varken Sherlock Holmes eller Dr Watson kommer att vara med.

Mattias skriver på en deckare
Namn: Mattias Boström.
Yrke: Förläggare och författare.
Ålder: 46 år.
Familj: Hustru och två döttrar.
Bor: I Bällsta i Stockholm.
Hobby: Har skrivit en hyllad bok om Sherlock Holmes, Från Holmes till Sherlock och skriver just nu på en deckare.
Kuriosa: Mattias berättar i sin bok om att Doyle flera gånger försökte ta död på sin roman­figur då ”Sherlock upptog för mycket av hans tid”. Han ville koncentrera sig på sina historiska arbeten men hans mor avrådde honom.

Skapade en odödlig romanfigur
Namn: Arthur Conan Doyle.
Född: 22 maj 1859 i Edinburgh.
Död: 7 juli 1930 i Crowborough, East Sussex, England.
Yrke: Läkare och författare.
Känd för:  Sin enormt populära och geniala detektiv Sherlock Holmes.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.