Mat i farten!

Mat i farten!
slankmat. 50-talet kunde även en mannekäng unna sig en kokt med senap.
slankmat. 50-talet kunde även en mannekäng unna sig en kokt med senap.

Skådisar, kungligheter och vanligt folk. Alla älskar vi korv. En svårslagen klassiker som står sig väl i konkurrensen med både hamburgare och kebab. 

En kokt med bröd. Finns det något godare en kylig oktoberkväll när sista bussen gått? Eller varför inte i flygande fläng på väg till nästa möte.
Korven har frestat och mättat oss i hundratals år. Gårdarna hade sina egna sorter och kryddningar. Konserveringsmetoder som rökning, saltnig och torkning gav också olika korvar sin speciella karaktär.

På 1800-talet började korv tillverkas storskaligt med charkuteristen som korvkung. I mitten av 1900-talet tog industrin över men på senare tid lockar den småskaliga gårdstillverkningen allt fler kunder.
Varm korv-gubben var under första hälften av 1900-talet

Kunglig korv. Prins Wilhelm njuter i  New York 1927.
Kunglig korv. Prins Wilhelm njuter i New York 1927.
Korvkö i krigstider.
Korvkö i krigstider.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en uppskattad figur i stadsbilden. Med sin låda på magen sålde han fram till 50-talet korv till hungriga, jäktade stadsbor men av hygienskäl ersattes gubben med lådan med fasta korvkiosker.

Kul om korv 

Owe Thšrnqvist

Rapport18MJO06_lowres

 

 

 

 

 

 

 

Varm korv boogie, Owe Törnqvists rockiga hyllning till varm korvgubben blev en landsplåga 1957.
Bullens pilsnerkorv på burk är uppkallad efter skådespelaren Erik ”Bullen” Berglund . De första pilsnerkorvarna producerades av Alvesta slakteriförening 1953. Receptet, designen och förpackningen är fortfarande detsamma som vid lanseringen.
Stockholms Stadsvakt, ursprunget till dagens poliser, kallades på 1800-talet för korvar. Här uppstod uttrycket ”lagoma korvar är bäst” då chefen för vaktstyrkan fänrik Resenhoevt begärde längre  rekryter.