Märkliga svenska filmer: Sverige åt svenskarna (1980)

Märkliga svenska filmer: Sverige åt svenskarna (1980)

Per Oscarssson och Mats Helge Olsson kastade sig huvdlöst ut och skapade Sveriges dyraste film. En film som än idag dras med obetalda räkningar.  

Den största svenska film du sett. Och den galnaste. Så stod det på bioaffischen till Sverige åt svenskarna 1980.  Det sistnämnda stämde bra, för denna filmproduktion var en i särklass uppseendeväckande fars som slutade i fullständigt fiasko, konkurs och fängelsestraff.

Genial. Per Oscarsson har axlat många roller med bravur men denna gång gick allt snett.

Skådespelaren Per Oscarsson och den numera ökände Mats Helge Olsson höll i trådarna till projektet, Oscarsson som regissör och de båda tillsammans som producenter. Filmen kan klassas som en historisk komedi och handlar om den fiktive kungen Gustav och en märklig invasion av Sverige. Oscarsson spelade förvirrande nog fyra olika huvudroller. Filmen var Oscarssons andra regiuppdrag (efter Ebon Lundin 1973) och Olsson var känd för att inte kunna sköta pengar, men herrarna lät sig inte avskräckas av sina tillkortakommanden. Cirka 120 skådespelare engagerades, däribland stjärnor som Margareta Krook, Allan Edwall, Lena Nyman och Björn Skifs för att bara nämna några stora namn. Så många medverkande har det inte varit varken förr eller senare på en svensk filminspelning.

Därtill var över tusen statister med i filmen. Budgeten som hade startat på cirka 4 miljoner slutade med en nota på omkring 20 miljoner! Särskilt kostnadskrävande var alla kläder eftersom filmen utspelade sig under 1400-talet. 120 000 biobesökare kom inte i närheten av att balansera upp det svindyra projektet. Oscarsson fick inteckna sin gård och Olsson blev skyldig mer och mer pengar. Det hela slutade med rättegång i Lidköpings tingsrätt. Olsson gick i personlig konkurs och blev dömd till fyra månaders fängelse för bokföringsbrott. Än i dag finns det obetalda räkningar från vansinnesprojektet som borde ha betalats 1980. På grund av denna tvist har filmen aldrig kunnat visats sedan den gick ned från biograferna.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.