Märkliga svenska filmer: Kalabaliken i bender (1983)

Märkliga svenska filmer: Kalabaliken i bender (1983)

Det var många recensenter som beskrev Kalabaliken i Bender som en total katastrof, vilket inte är någon underdrift. Detta historiska drama om Karl XII och den strid som uppkom 1713 när turkarna ville få ut svenskarna ur landet blev inte den megasuccé som regissören Mats Arehn hade hoppats på. 

Ekonomiskt fiasko. Gösta Ekman spelade Karl XII som turkarna ville slänga ut ur landet. Trots det ekonomiska fiaskot sågs filmen av
140 000 besökare.

Stora skådespelarnamn som Gösta Ekman, Lasse Åberg och Brasse Brännström kunde inte kompensera att filmen i stort sett saknade manus. Visserligen sågs den av nästan 140 000 svenskar på bio, men det var ett fiasko i relation till förväntningarna på en miljonpublik. Då filmen kostade cirka 12 miljoner (en hiskelig summa på sin tid) att producera blev detta ett ödesdigert projekt för Europa Film som aldrig återhämtade sig utan fick säljas till SF 1984. Medproducenten Viking Film drabbades också hårt, men klarade sig undan konkurs.

När Lasse Åberg intervjuades om filmen 1983 sa han följande: “Vi hade så roligt under inspelningen. Men inspelningen blev huvudsaken och innehållet försvann. Det blir så ibland. Tänkt dig en lavin, massor av folk.  Försök att stoppa den. Det går inte. Du följer med den.” Enligt uppgift användes massor med djur i filmen: 80 hästar, 10 oxar, 50 grisar, 200 får, 50 gäss, 20 kaniner, 20 råttor och 20 grodor. Man kan bara gissa sig till att det lär ha varit kalabalik även under inspelningen. n

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.