Magiska midsommartips!

Barn på äng
Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Förr ansåg man att midsommarafton var en övernaturlig natt! Svettiga äpplen, sju sorters blommor och drömgröt var bara några av knepen som vi använde oss av för att hitta kärlek och förutse framtiden. Se om du vågar pröva några av knepen från förr redan imorgon:

Magiska daggen: Under midsommarnatten sägs daggen ha läkande krafter. På midsommardagens morgon kunde man därför rulla sig naken i dagg, i hopp om att få bättre hälsa!

Svettiga äpplen: Om en kvinna lät ett äpple sitta under armhålan så att det fick hennes doft, så skulle mannen som åt det bli förälskad i henne. Om hon var osäker på att svetten skulle sätta sig ordentligt så rekommenderades det även att göra ett hål i äpplet.

Plocka 7 sorters blommor: Enligt våra gamla sägner ska växter ha extra starka krafter under midsommar. Du har säkert hört att man kan plocka sju eller nio stycken blommor och lägga dom under kudden för att få drömma om sin framtida kärlek? Men visste du att detta helst ska göras under tystnad – annars kan magin bli bruten! Och vill man göra det riktigt ordentligt så ska man gå baklänges och plocka dom med vänster hand.

Hoppa över 7 gärsgårdar: En tradition från bondesamhället säger att man ska hoppa över lika många gärsgårdar som de blommor man har plockat för att ha under sin kudde. Detta ska symbolisera en överskridning från den verkliga världen till den lite mer övernaturliga. Förr ansåg man att ojämna nummer var magiska i sig. 

Offerkälla
Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Offerkällan: Precis som vid en önskebrunn så kunde man samlas vid en offerkälla under midsommar och andra sommarfiranden. Där slängde man ner mynt för att det skulle bringa tur. Kvinnan på bilden gör just det! Året är 1952 och hon är med på ett firande där Gösta ”Snoddas” Nordgren uppträder. Du kan se ett filmklipp från den dagens firande här!

Spara inför jul: En midsommarkrans behöver inte slängas efter användning! Nej, förr sparade man den till sitt framtida julbad. Om du lägger den i badet så ska det ge dig styrka och hälsa under resten av vintern.

Drömgröten: En något bortglömd och ganska osmaklig tradition är drömgröten! Blanda en gröt på mjöl, vatten och salt. Detta ska man äta innan man går och lägger sig på midsommarnatten, utan att dricka någonting efteråt. Den personen som sedan ger dig vatten i din dröm ska vara din framtida partner. Beroende på om du får vatten, öl eller vin i drömmen så får man även veta om er kärlek kommer att bli fattig, sisådär eller rik. Om du inte vill kladda ihop en drömgröt kan du även äta en salt sill med fenan först, det ska tydligen ge samma effekt!

Korsningen: Om man vakar i tystnad vid en korsning under midsommarnatten så sägs det att man kan få höra ett och annat om sin framtid. Men man ska passa sig, för det är inte alltid spådomarna är lyckliga.

Menskoppen: Ett annat åtagande som en ungmö kunde göra för att få sin kärlek, var att bjuda en karl på en kopp kaffe, med tre droppar mensblod i! Detta skulle göra honom förälskad.

Blomsterkransen i håret: Eftersom man ansåg att växterna hade extra kraft under midsommarnatten så var det inte bara fint utan även stärkande att ha blommor i håret. Det har länge sagts att man kan använda blommorna och bladen på olika sätt för att finna kärleken eller för att bli frisk och stark.

En blomsterkrans kan man göra på flera olika sätt. Själv brukar jag ta björkkvistar för att de är lätta att böja. Sedan mäter du huvudet med ett snöre eller måttband så att du får en uppfattning om hur stor kransen får bli. Ta björkkvistarna och vira dom omlott. För att få kransen att hålla ihop så brukar jag vira runt bindtråd kring kvistarna. Sedan är det bara att plocka vackra ängsblommor och sticka in de i kransen! Om man vill få blomkransen att hålla under dagen så kan man försiktigt spreja vatten på den efter några timmar. Fler tips på riktigt traditionella och flätade blomsterkranser, där du slipper använda tråd, hittar du här.

Vill du höra mer om midsommarnattens magi så kan du kila förbi Skansen på midsommarafton. Där kan du även gå en magisk vandring mellan hus och gårdar på natten. Vem vet, du kanske får träffa på bortglömda väsen?

 

135487
Foto: Sjöberg Bildbyrå.