Loppishelg i Roslagen!

IMG_5296om

Finns det något bättre än att gå i gröna lundar med en mjukglass i handen och spana efter loppisprylar? Jag tror faktiskt inte det.

I helgen var jag ute hos Gustens familj i Roslagen. Det innebär att plocka mogna hallon i vilda buskar, havsbad, kräftor och grill. Inte helt fel. Jag hade gärna stannat där i många dagar men tidigt på söndagen behövde jag fara till loppis. Det är nämligen så att min käre vän Kris från Paris kommer och hälsar på i Sverige denna vecka och på lördag är det födelsedagsfest. Inte vilken födelsedagsfest som helst, utan en stor maskerad i Kapellet. Såklart! Och för detta krävs mången loppisfynd.

Loppmarknader är ultimata för maskeradletande! Allting kostar runt 10 kronor (billigare än rea) och det finns hur mycket som helst. Tur det, eftersom temat är ett överflöd av glitter och modehus som Versace och Dolce Gabbana. Fake förstås. Så jag plockade på mig allt som såg ut som Versace-tryck (det vill tryckta guldkedjor på tyg) och en massa bling. Tillslut såg det ut som en hög av guldigt kräk i min påse, vilket kändes helt rätt.

IMG_5196om IMG_5188omDen första loppisen jag var på var ute i Norrtälje, vid Nysättra. Det var en liten lokal med små stånd som sålde alltifrån slöjdat till begagnade leksaker. Här fanns det en hel del för barnfamiljer, men det fanns inte så mycket bling och inte så mycket gammalt eller vintage. Så det blev en mjukglass istället, vilket inte var helt lätt för Gusten och hans bror. Med mustascherna och allt.

Så på söndagen for vi till Galoppisen i Täby. Nu var det äntligen inte för varmt, och det kryllade med folk. Hela släp var fulla med kläder, borden var fulla med prylar och marken med fina möbler.

Trots mitt fokus på maskeraden kunde jag inte låta bli att stanna vid sekelskiftsgamla mamelucker i mjuk bomull och knypplad spets. Jag förstår om man inte förstår charmen med dom. Men tänk dig att de kan hängas ute på en tvättlina i trädgården och gunga i vinden. Eller så kan man faktiskt använda dom som de byxor som de faktiskt är.

IMG_5301om

IMG_5298om

Visst, förr gick man inte och visade sina underbyxor helt ogenerat, men ni vet ju att jag är lite såld på just underkläder, underkjolar och farfarströjor. Så jag älskar att använda dom. Mameluckerna på bilden nedan hittade jag till exempel på Megaloppisen i Solna. Den går förresten av stapeln i höst den 4 och 5 oktober. Jag brukar alltid fråga försäljaren var produkterna kommer från och hur gamla de är. Efter att jag betalat ställde jag frågan och då fick jag reda på att dessa små charmiga och lappade byxor användes av en piga på slottet under början av 1900-talet. Det var nämligen en gammal släkting till kvinnan som sålde den. Fantastiskt egentligen.

IMG_SYS_3011 IMG_SYS_2984

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.