Ljuv musik kom till byn

Ljuv musik kom till byn

Einar Nihl var en hängiven amatörfotograf som flitigt dokumenterade sin hembygd. När fru Hellgren introducerade tratt-grammofonen i byn var han självklart där med kameran. 

Einar Nihl föddes 1902 och ännu i sen ålder hade han knivskarpa minnen av sin hembygd. När han var 18 år tog han med sin lådkamera den här vackra bilden av fru Hellgren och hennes magnifika trattgrammofon. Så här mindes han som gammal (han dog 1984) sin hemby Idemåla och stunderna vid trattgrammofonen:

”Ovanför vägen låg Mias och Karl-Magnus stuga, till hälften ingrävd i backen. Där var det alltid fullt med trädgårdsblomster. Sedan kom Hellgrens gård. Han hade förlorat sin första fru. Efter en tid gifte Hellgren om sig med en yngre kvinna med fördelaktigt utseende. Hon hade med sig en stor trattgrammofon, den första i Idemåla. Vi pojkar brukade ofta samlas hos fru Hellgren för att höra henne spela på grammofonen. Hon hade ett tiotal skivor med fin musik. Särskilt minns jag Sköna Helena. Fru Hellgren var alltid glad och vänlig mot oss pojkar. Hon brukade bjuda på kaffe med nybakade kringlor. ”Inget är som fru Hellgrens kringlor”, brukade vi säga.

Ur boken Folket före oss av Henning Hamilton.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.