Lilians liv var en saga

Lilians liv var en saga

Lilian Craig var den frånskilda gruvarbetardottern som mot alla odds till sist fick sin prins Bertil. De träffades 1943 men fick vänta i över 30 år på att gifta sig.

Hon föddes 1915 som Lilian Davies i staden Swansea i Wales, Storbritannien. Uppväxten var enkel, pappan var gruvarbetare och lämnade tidigt familjen. Som tonåring flyttade Lilian till London för att jobba som modell och göra mindre filmroller. 1940 gifte hon sig med den skotske skådespelaren Ivan Craig som strax efter bröllopet blev inkallad och skickad till Nordafrika. Lilian arbetade under kriget i en radiofabrik och på ett sjukhus för sårade soldater. Sitt livs kärlek, prins Bertil, träffade hon i London 1943 då han var svensk marinattaché. 

Efter krigsslutet blev det snabbt skilsmässa mellan Lilian och Ivan, som träffat en ny kvinna. Lilian var fri men det skulle dröja över 30 år innan hon kunde gifta sig med sin prins. Ett äktenskap var omöjligt av flera skäl. Om prins Bertil gifte sig med en utländsk kvinna utan kunglig börd skulle han förlora både prinstiteln och arvsrätten till kronan. Detta hade redan hänt hans bröder Sigvard och Carl Johan. I och med att arvprinsen Gustaf Adolf dött i en flygolycka 1947 hotades successionen i Bernadottedynastin. Prins Bertil måste gå in som ”reserv” tills Carl Gustaf blev myndig. 

Att paret bodde ihop på Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm var länge en offentlig hemlighet. Först 1976, då kung Carl Gustaf gift sig, kunde prins Bertil be om lov att själv få gifta sig. Paret fick 21 år tillsammans som gifta och de sägs ha varit mycket lyckliga. Prinsessan Lilian var en populär person inom kungafamiljen, omtyckt för sin humor och värme. Denna grand old lady förgyllde de officiella uppdragen, inte minst Nobelfesten. Hon blev 97 år.

Den 7 december 1976 stod äntligen bröllopet i Drottningholms slottskyrka.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.