Levande Livet: Lennart hittade en bildskatt på vinden

Levande Livet: Lennart hittade en bildskatt på vinden

Äventyrstidningen Levande Livet publicerade omslag som sög in läsarna. Lennart Persson hittade ungefär 300 tidningar hos sin pappa. Visst är det härligt att minnas Allan Löthmans geniala illustrationer?

Levande omslag. Lennart Persson föll för Levande Livets fina omslag redan som ung.

Levande Livet gavs ut av Åhlén & Åkerlunds förlag åren 1932–1961. Tidningen byggde på äventyrsberättelser om vilda djur, krigshändelser, sjökatastrofer, Vilda Västern, vikingar och mycket annat. Kända skribenter som Josef Kjellgren och Albert Engström medverkade, men även läsekretsen deltog flitigt med bidrag. Populärvetenskap var ett ständigt inslag och läsarna kunde få svar på allehanda frågor av typen: Måste det finnas en tupp i hönsgården för att hönorna ska kunna värpa ägg? (Svaret hittar du längst ner på nästa uppslag). Berättelser och annat innehåll i all ära, det som tjusar oss ännu idag är nog de fantastiska omslagen, ofta signerade konstnären Allan Löthman som under 30 år gjorde minst 5 000 illustrationer till berättelserna och omslagsteckningar.
– Ja, det är ju de suggestiva omslagen man minns, säger Lennart Persson i Kil. För cirka 15 år sedan sålde han sitt föräldrahem i Lysvik och i samband med städningen hittade han ungefär 300 Levande Livet-tidningar bland damm och skräp på vinden.
– Det var pappa Arthur som sparat tidningarna, berättar Lennart.

Sonen tog hand om denna skatt och scannade in alla omslagen plus ett antal annonser som är verkliga tidsbilder. Vad sägs om halvnakna kvinnor som gör reklam för cigaretter? Otänkbart idag. Tidningarna är i fint skick och noggrant katalogiserade. Lennart gillar att få saker och ting gjorda ordentligt. Han lät binda in alla nummer av tidningen Finnbygden 1947–1976 där hans morbror Axel Nilsson medverkade som fotograf. En guldgruva för alla som är intresserade av den lokala historien. Dessutom leder han cirklar i IT-kunskap för pensionärer och är distriktschef i Motorbranschens Riksförbund. Tiden som pensionär är full av verksamhet både för honom och sambon Ulla-Britt.
– Men man kan ju som pensionär välja verksamhet själv, säger Ulla-Britt som jobbar med PRO och sitter med i kommunala referensgrupper.

Ulla-Britt ”Blomster-Ulla” Olsson är en välkänd profil i Kil. Hon jobbade 50 år som florist och för Fonus. Ulla-Britt och Lennart träffades under mycket speciella omständigheter för 20 år sedan. Lennart hade mist sin fru i en hjärntumör och Ulla-Britt sin man i en olycka. De möttes när Ulla-Britt hjälpte Lennart att ordna med blommor till sin frus begravning och kontakt uppstod. Snart blev de ett par som tillsammans kunde gå vidare i livet. En häpnadsväckande, känslostark vardagshistoria som Lennart och Ulla-Britt berättar vid köksbordet när Minnenas Journal är på besök och blir bjuden på välsmakande lunch. Historien hade dock sannolikt inte platsat i Levande Livet.

Tidningen vände sig framförallt till unga män med sina äventyrliga och ibland våldsamma berättelser i dramatiska miljöer. År 1962 omvandlades den till Aktuellt för män som följande år slogs samman med Folket i Bild till en påkostad reportage- och herrtidning, FIB-aktuellt. När Minnenas Journal lämnar Kil har vi med oss alla pappas Arthurs tidningar. De är från 1943–1960 och på redaktionen kan vi inte sluta beundra omslagen som lyser kraftfullt av färg, skönhet och spänning.
– Bra att Minnenas Journal tar hand om tidningarna, säger Lennart, så att fler får se omslagen igen.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.