Lennart K Persson vet allt om dans på logen

Lennart K Persson vet allt om dans på logen

Då ordet logdans nämns får de flesta något drömmande i blicken. Professorn Lennart K Persson har skrivit en bok om småländska logdanser – trots att han själv inte dansar.

Logarna med sina danser var träffpunkter där människor samlades under sommartid för att dansa, umgås och söka kontakter av olika slag. I åtskilliga fall fann man sin kärlek där.
– Logdanserna dominerade faktiskt landsbygdens nöjesliv under 50- och 60-talen, säger Lennart K Persson. Han är professor emeritus vid Göteborgs Universitet och har skrivit en bok om logdansens historia i Mörebygden.
– Folk hade vid denna tid blivit alltmer bilburna och därför kunde storstadsinnevånarna också söka sig till de populära danserna.

Lennart har som den smålänning han är i första hand undersökt logdanser i Mörebygden i östra Småland. Han har gått grundligt tillväga. Studerat annonser och artiklar i lokal dagspress. Har också intervjuat personer som har egna minnen från epoken.
– Logarna uppfattades nog som mera primitiva än dansbanorna. Klädseln var normalt mycket enkel. Dekorationer med björkris, kulörta lyktor och vagnshjul, fisknät eller annat bidrog till att skapa en speciell och mysig atmosfär. Under kommande decennier förändrades logdansen. Ungdomarna drogs till städernas diskotek. Logdanserna kom i huvudsak att bestå av så kallad mogen och medelålders dans. Från åren kring 60-talet införde myndigheterna strängare och kostsamma krav när det gällde ordningsvakter och brandsäkerhet samtidigt som orkestrarnas gager steg kraftigt.
– Det kan vara några av orsakerna till att logdansen förlorade besökare. Dessutom hade många logar en liten disponibel dansyta och det satte en gräns för antalet dansanta gäster och arrangörens möjlighet till inkomster.

Lennart K Persson har också en bakgrund som ”rocksångare” i Nybro. 15 år fyllda gick han för första gången upp på scenen under en danspaus i Persmåla Hage. Det var en ren spontangrej och Lennart hade bara tänkt att sjunga en låt men den uppskattades så av publiken att det blev fem till. Det var tiden då rockmusiken slagit igenom på allvar och inhemska band föddes. Lennart K (står för Karl) utgjorde inget undantag. Under smeknamnet ”Skägget” ledde han Savoys orkester. Bandet hamnade ibland på märkliga spelplatser. En gång spelade de på Toresbo i Örsjö. Då bestod scenen av en flakvagn som använts för att köra ut gödsel. Den var inte riktigt rengjord.
– Jag fick namnet eftersom jag var den enda i min skolklass som kunde odla skägg, minns Lennart. Min stora idol var som hos många andra Elvis Presley. Men även Cliff Richard och svenske Rock-Ragge tillhörde mina favoriter. Lennart K Persson är smålänning. Uppvuxen i Ljungbyholm, en mil utanför Kalmar. Han växte upp i orten Trekanten hos sin faster och studerade till en början på Fria Läroverken i Kalmar innan han flyttade över till Nybro där han 1961 tog studenten vid Nybro Kommunala Gymnasium. Lätt skoltrött bestämde Lennart sig för att ta en paus i pluggandet, fick jobb som sjöman och reste med ”MS Stavangerfjord” från Köpenhamn över Atlanten till USA.
– Jag hade en lätt flummig idé om att resa i Elvis fotspår. Så mycket Elvis blev det nu inte men däremot fick jag se en hel del av det stora landet.

Spelning i Göteborg 1980. Lennarts trio består av Lennart K Persson, orgel, sång och elektroniska trummor som manövrerades med fötterna, Leif Erichson, bas, och Lennart Olausson, gitarr och sång.

1963 var den ettåriga amerikanska sejouren slut. Lennart K Persson arbetade sig än en gång som sjöman hem med oljetankern ”MS Marie Onstad” till Göteborg. Han skulle börja studera igen vid Göteborgs Universitet den 1 september.
– Jag hade tänkt läsa franska men av någon oförklarlig anledning blev det historia i stället. Jag funderar fortfarande på hur det gick till. Men det är något jag aldrig ångrat. Lennarts läsiver gav snabbt resultat. På nio månader tog han en fil.kand-examen. 1 april 1968 var det dags för en fil.lic-examen. Efter avhandlingen om syndikalister i Sverige 1975 blev han kvar på institutionen. Lennart K Persson har bland annat lotsat fram tjugo doktorander till examen. Det har handlat om socialdemokratiska ledarideal till cisterciensordens munkar. Musiken hade han ingalunda gett upp. Han fick också i uppdrag att ordna disputationsfesterna.
– Rätt snart upptäckte jag att många av orkestrarna inte höll måttet. Så i stället fick ”Lennarts trio” rycka in. Jag spelade bas och sjöng samt hanterade elektroniska trummor med ena foten. Lennart K Persson är historiker och det ser han som en stor favör.
– Främst för att vi kan forska i vad som helst.

Trots att han numera är pensionär deltar Lennart fortfarande i institutionens verksamhet. Han är närvarande aktivt vid olika seminarier och hjälper till att granska olika manuskript. För hans del har det blivit böcker om allt ifrån den första Samvetsäktenskap eller civiläktenskap 1971, flera inom ämnet idrottshistoria till den senaste Logar, logdanser & logdansorkestrar i Mörebygden 1950–1982.
– Många jag har talat med säger att de tycker att logdanserna är en bortglömd historia. Mellan all forskning besöker Lennart K Persson gärna en fotbolls- eller handbollsarena. Han gillar särskilt lagsporter. Har själv varit verksam som handbollstränare för både vuxna och ungdomar i BK Heid. Allianz Arena i München och Emirates Stadium i London har alltid stått högt upp på önskelistan av resmål medan både countrymusikens mecka Nashville och Zlatan Ibrahimovics förra hemmaarena Parc des Princes i Paris ännu väntar på visit. Men tillbaka till logdansen. Lennart K Persson är tveksam om dess framtid.
– Jag tror inte att logarna finns kvar om tio år. I Västsverige finns det just nu fyra av lite format. Lane loge utanför Uddevalla, Utängens loge utanför Tanumshede, Stommens loge utanför Alingsås och vintertid Träffen Båberg utanför Trollhättan.

När vi frågar honom om vilken som är hans egen favoritloge att dansa på sätter han upp ett förvånat ansikte.
– Jag kan inte dansa, men min hustru Solveig är väldigt duktig på det.

I yngsta laget. Lennart i unga år rökande sjöskumspipa i hemmet i Småland.

Gillar svenska deckare och gammal rock
Namn: Lennart K Persson.
Ålder: 74 år.
Yrke: Professor Emeritus vid Göteborgs Universitet och kom förra året ut med en bok om logdanser.
Familj: Hustrun Solveig, 75 år, barnen Karin, 44, och Anna, 40 år, samt fyra barnbarn.
Bor: I Järnbrott i Göteborg.
Hobby: Idrott, läser gärna svenskspråkiga deckare. Gillar gammal rock och countrymusik.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.