Leksakerna som vi alla drömde om

Leksakerna som vi alla drömde om

Torbjörn Österholm minns sin barndoms julklappar och får hockeyfrossa då han ser ett gammalt hockeyspel. Lika tårögd blir han vid ångmaskinens pustande eller doften av lim från modellflygplanen. Följ med på en nostalgitripp.

Kinaschack – för oss som inte hade tålamod

Jag hade några schacksnillen i mellanstadiet och jag var fascinerad över deras intresse för krångliga partier och gamla mästardrag. Mitt tålamod pallade inte för detta, men jag älskade Kinaschack där hoppandet med färgglada kulor var precis lagom svårt. Mitt intresse höll i sig ända till 70-talet då jag ständigt förlorade mot mina döttrar i 8-9-årsåldern. Kinaschack är förresten inte en kinesisk uppfinning utan idén har rötter i USA och Tyskland.

Hockeyspel_lowres

Hockeyspelet – vi tog tid med väckarklockan

I början av 1960-talet fick min kusin ett hockeyspel i julklapp och det var spännande när vi körde egna VM-turneringar under jullovet. Som tidtagarur för perioderna tjänstgjorde mosters väckarklocka. Spelarna var platta figurer som bara kunde köras i raka spår med spakarna. Den geniala spelidén kläcktes redan på 1930-talet, men tog väl fart först 1957 när företaget STIGA lanserade sitt första spel.

Att bygga modellflygplan var ett lyft för många unga grabbar och det fanns dom som hade flera hyllor fulla med plan i pojkrummet. Där stod dom, beredda att starta en attack i sandlådan.
Att bygga modellflygplan var ett lyft för många unga grabbar och det fanns dom som hade flera hyllor fulla med plan i pojkrummet. Där stod dom, beredda att starta en attack i sandlådan.

Modellflygplan – asken öppnades med andakt

Tänk att helt avstängd från yttervärlden sitta hemma och limma ihop modeller av stridsflygplan. Lyckokänslan infann sig redan när jag slet upp julklappen och skådade en tufft illustrerad förpackning med en Spitfire i full attack. Att leka krig gjorde vi gärna på 60-talet och jag deltog i många flygattacker i sandlådan. Jag byggde i plast, men en äldre släkting visade mig gamla, fina modeller i balsaträ.

Angmaskin_lowres

Ångmaskinen – den stod i hans källare

Att bygga ångmaskiner som leksak lyckades först på 1900-talet när ångmaskinen redan var omodern i verkliga livet. Ändå var det spännande bara att titta på ångmaskinen när den var igång, driven av metatabletter. Man kunde också koppla på olika tillbehör och lära sig en del om teknik. Minns ni Pierre Isacssons hit Då går jag ner i min källare från 1974? Den handlar om en ångmaskin som stod i en källare precis som hemma hos min vän Lars.

Retro dockskåp

Dockskåpet – barnens första egnahem

Tänk att få möblera ett eget hus med bord, stolar, skåp och lampor som är alldeles äkta, fast i det lilla formatet. Huset Småland på bilden tillverkades av företaget Lundby som startade på 40-talet. Lundby var först i världen med elektrisk belysning och interiörerna är så långt från sagoslott man kan komma. Men dockskåp kan också vara pampiga. Världens kanske dyraste finns i Antwerpen, en magnifik kopia av köpmanshuset Petronella från 1600-talet.

1084_lowres

Meccano – födde många ingenjörer och byggare

Att öppna en Meccanolåda var som ett slå upp dörren till en ny värld. Allt var möjligt att bygga med dessa plattor, balkar, hjul, axlar och kugghjul. Med muttrar och skruvar och några enkla verktyg var det bara att sätta igång. Meccano uppfanns av Frank Hornby 1901 i Storbritannien och det är en både rolig och lärorik leksak. Visst fick många blivande byggare och ingenjörer sin första kick med Meccano. Författaren Jan Myrdal blev en Meccanopojke för hela livet.

Barbiedocka med bröllopsklänning
Barbiedocka med bröllopsklänning

Barbie – prylar och kläder tog aldrig slut

Den unga dockkvinnan Barbie lanserades i Sverige lagom till julen 1963. I början fanns det bara lite extra kläder att köpa till, men efterhand forsade det fram en väldig ström av tillbehör. Barbie fick också en kille vid namn Ken och i Sverige bildades en Barbieklubb 1964 av Mona Sahlin som sedermera blev ordförande i Socialdemokraterna. Min syster hade en ljusblå hopfällbar garderob som fylldes rejält med Barbieprylar under åren.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.