”Låt skyltarna lysa för evigt”

"Låt skyltarna lysa för evigt"

Vad vore staden Stockholm utan sina klassiska ljusskyltar? Säkert tråkigare och möjligen otryggare. – De klassiska skyltarna borde K-märkas i någon form, tycker Lars Lindberg på företaget Focus Neon och har sju av tio stockholmare bakom ryggen.

Focus Neon är ett familjeföretag i skyltbranschen och presenterade nyligen en undersökning om stockholmarnas syn på stadens ljusskyltar. Tusen personer intervjuades av undersökningsföretaget Novus och resultatet är tydligt. Sju av tio vill bevara gamla klassiker som Stomatolskylten från 1909, världens äldsta ljusreklam som ännu är i drift.

DRAKEN. Biografen finns inte kvar i lokalen vid Fridhemsplan, men den häftiga ljusskylten fick lysa vidare. Strålande!

Varannan stockholmare anser att ljusskyltar överlag har en stor betydelse för stadsbilden och för många är skyltarna också en trygghetsfaktor, framförallt hos äldre kvinnor. Brottslingar skyggar för ljuset, helt enkelt. Det krävs tillstånd för att sätta upp eller förändra ljusskyltning, men det är helt upp till fastighetsägaren att ta bort skyltar.
– Någon form av K-märkning borde vara aktuell, säger Lars Lindberg, marknadschef på Focus Neon. Det handlar om en del av vårt kulturarv. Han påpekar att år 2009 gjorde dåvarande fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal, M, ett försök att skydda klassiska skyltar, men fick inget gehör.

ÄLDST. Tandkrämsreklamen för Stomatol från 1909 är placerad vid Slussen.

Reklamen i stadsmiljön sträcker sig tillbaka till 1800-talet och de första ljusskyltarna dök upp i början av 1900-talet. På 1920-talet gjorde de röda neonskyltarna sin entré i Stockholm och på 30-talet exploderade utvecklingen när praktiskt taget alla neonfärger kunde framställas. Starkt trafikerade platser som Stureplan, Kungsgatan, Norrmalmstorg och korsningen Sveavägen/Kungsgatan blev mycket populära för uppsättning av ljusreklam och formligen tapetserades med ljusskyltar. Fram till 60-talet byggdes många av de klassiska ljusskyltar som fortfarande är i drift i dag, till exempel NK-klockan och Tulo-skylten.

KÄRRTORP. Biografen Reflexen i Kärrtorp är en av många fina ljusskyltar i Stockholms äldre bostadsområden.

Det fanns kritiker som menade att ljusreklamen förfulade stadsbilden, men mångårige stadsarkitekten Per Kallstenius värnade ljusskyltarna och såg till att klassikerna fanns kvar. År 1997 bildades Stadsljusgruppen, vars uppgift är att uppmärksamma, bevara och skydda äldre ljusreklam. Gruppen ligger till exempel bakom Stadsmuseets pris Lysande skylt, som delas ut varje år för att hylla dem som äger och vårdar klassisk ljusreklam.

Fina, gamla ljusskyltar som överlevt finns inte bara i centrala Stockholm utan vi hittar dem också i flera av de bostadsområden och förorter som växte upp i mitten av 1900-talet. Biografen Reflexen i Kärrtorp och Fontänen i Vällingby är två exempel.

SLUSSEN. På bilden som möjligen är från 50-talet ser vi en välbekant vy vid Katarinaberget, nära Slussen, där det fanns en mack i många år.

Vilka är dina favoritskyltar?
Vackra ljusskyltar finns naturligtvis inte bara i Stockholm. Har du fina exempel där du bor? Ge dig i så fall ut och fotografera dem och skicka in till Minnenas Journal, Svärdsvägen 9, 182 33 Danderyd eller på mejl: red@minnenasjournal.nu.