Lanthandelsnostalgi till dragspelsmusik

Lanthandelsnostalgi till dragspelsmusik

Komplett lanthandel, hundratals instrument och massor med historier. Leiif Holgersson, 79, har byggt upp en utställning som saknar motsvarighet. – Jag började samla redan som 16-åring, säger han.

Leiif Holgersson tar emot oss i sin atelje som ligger i Bjällum, Broddetorp, nära den berömda Hornborgasjön där tusentals tranor samlas varje vår. Den här undersköna bygden har han varit trogen hela sitt liv och här verkar han som konstnär och designer. 

PARADIS. Leiif Holgerssons samlingar är ett fridfullt nostalgiskt paradis vid Hornborgasjön

Broddetorparn, som Leiif kallas, målar i olja och akvarell med bland annat fina naturmotiv som specialitet. I samarbete med det anrika vävföretaget Ekelund designar han också mönster till dukar, löpare och tavlor. Sonen Lasse är författare och illustratör, dottern Lena skapar vackra silhuettbilder. Prov på allt detta kan man beskåda hos Leiif innan man tar steget in i nostalgins paradis. Det går inte att beskriva på annat vis. Mängder med gamla dragspel ligger propert på hyllor. Leiif har fått och samlat dem i samband med utställningar och besök i svenskbygderna i USA.

Han spelar själv, förstås, och kör en fartfylld melodi på ett spel som är märkt med namnet Carl Johansson, Chicago 1863. Vem Carl var förtäljer inte historien, men spelet är som en liten orkester med klockor på och Leiif har renoverat det själv liksom flera andra instrument som han kommit över. Han är skicklig på munspel också och visar upp ett stort antal i olika former och fasoner.  Dragspel och munspel var kära ägodelar i släkten som ofta följde med emigranterna till den nya världen.
– Jag spelade med en 90-årig svenskamerikan i Chicago en gång. Han spelade med en så snabb teknik att han hann sätta på kaffet innan jag var klar, säger Leiif och skrattar. Sen berättade den gamle mannen att han kört gangstern Al Capone en gång, men det var säkert en skröna.

SYBEHÖR. Mycket i hemmet lappades och lagades, då behövdes sybehör.

Vi lyssnar på en gammal skivinspelning från 1923 med The Green Brothers som kör den kända Yes, we have no bananas innan Leiif visar ett märkligt fynd han gjorde.
– Det verkade vara ett litet skrivbord, men när jag öppnade locket visade det sig vara en Smålandsharpa från 1800-talet. Med hjälp av patentet från 1890 rekonstruerade jag instrumentet, berättar Leif. Han drar sig inte för egna uppfinningar, bland annat har han byggt in ett munspel i en bastuba!

I ett rum hänger en fin samling psalmodikon, det enkla, gamla stränginstrumentet som var Sveriges vanligaste på 1800-talet. Ur en låda plockar Leiif fram en handbok till instrumentet från 1832. I några rum har Leiif skapat en lanthandel med fullständigt sortiment i form av livsmedel, tobak och sybehör. Vi känner igen de klassiska förpackningarna, tunnorna, konserverna och emaljskyltarna.

DRAGSPEL. Från svenskbygderna i USA kommer dragspelen. Visst är de vackra?

– Jag började samla på lanthandelsgrejer redan som 16-åring, säger han. I takt med att butikerna lades ner eller moderniserades fick jag överta de gamla grejerna och för några år sedan ett helt sortiment som förre lanthandlaren Sven Magnusson sparat i 40 år och var på väg att slänga. Hur många prylar som finns här är omöjligt att ens gissa sig till. De äldsta varorna i boden är från slutet av 1800-talet. Pisksnärtar såldes för 25 öre styck en gång i tiden, noterar vi, och ett halvt kilo kaffe kostade 80 öre år 1914. 

Kassaapparaten är ett kapitel för sig där man måste trycka på flera knappar i en viss ordning innan lådan glider upp. Ja, man kan gå i timmar och titta på hyllorna som förevisas av Leiif i elegant lanthandlarmundering med skärmmössan på plats. Den svenska lanthandeln var under många år en samlingsplats i byn där man inte bara handlade utan också tog del av nyheter och skvaller. Under andra halvan av 1900-talet lades många gamla butiker ner och ersattes av livsmedelshallar i centralorten. Det känns sorgligt, för nu träffar vi sällan en lanthandlare som likt Leiif är full av historier och kan dra en låt på munspel medan vi bjuds på karameller.

SLUTAT BOLMA. De gamla tobaksmärkena har väl slutat ryka idag.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.