Laga svamp som vi gjorde förr

Laga svamp som vi gjorde förr

Nu i hösttider bjuder skogens skafferi på delikata svampar. Minnenas Journal har grävt fram recept från Fröléens Svampbok som kom ut 1917. Ut och plocka, laga och låt dig väl smaka. 

svamp002Fröléens Svampbok kom ut 1917, mitt under första världskriget. I förordet skriver redaktionen att den vill ge ut boken för att inspirera till mer svampplockning i landet: ”Åter och åter har det sagts, att det ur folkhushållningens synpunkt är ett förfärande slöseri att såsom hitintills skett låta markens rikedom på vildväxande näringsväxter ruttna ned omkring oss utan ringaste försök till tillvaratagande.”
Redaktionen hoppas att det pågående första världskriget åtminstone ska ha det goda med sig att det en gång för alla öppnar befolkningens ögon för fler svampar än champinjonen och kantarellen.
För att locka så många läsare som möjligt att greppa svampkorgen har man satsat på ”de bästa illustrationer som stå att erhålla”, och bilderna är verkligen rent Beskowskt fina. Om någon bok skulle kunna locka ut nya plockare i skogen så är det förmodligen den här.
Under nästa världskrig betonas svampen igen. I Husmoderns köksalmanack 1942 skriver redaktörerna mycket om hur hela folket behöver förenkla umgängesformer och tänka på att dra ner på matkostnaderna. ”Utnyttja varje matbit till det yttersta”, skriver de. ”Ta vara på minsta rest”, och beskriver hur man kan göra kaffe på jordärtskockor, råg, frukt eller maskrosor eller av en deg gjord av potatis och grahamsmjöl som gräddas och mals.
Svamp blir under den här tiden ett sätt att få matkassan att räcka längre: ”Gör inte bara svampstuvningar mm utan använd svamp att smaksätta och dryga ut annan mat.” Bland annat ger de förslag på svamppuddingen som tagits med här.
I våra dagar används svampen kanske allra mest som krydda i olika anrättningar, men den har också fått en växande roll som ersättning för kött i vegetariska recept.
Oavsett är det roligt att tillåta sig en tidsresa i kök och skog i sällskap med en välmenande svampbok från 1917 och recept från beredskapsåret 1942. Recepten återges, för känslans skull, på de språk de en gång skrevs.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.