Krigsslutet firades med kaffe och dragspel

Krigsslutet firades med kaffe och dragspel

Underbar nyhet. Jag var 19 år och nyss hemkommen till mor och far efter arbete på annan ort. Radion var påkopplad. Rätt som det var lystrade alla till när en allvarlig röst upplyste om att det kom ”en extra nyhetssändning från TT”. Jag blev alldeles kall och trodde att kriget kommit även till oss. Då kom de glädjande orden: ”Kriget i Europa är slut.” Det var svårt att ta till sig detta efter alla år av oro och rädsla, även om vi hört rykten om att Hitler var död. Först blev det alldeles tyst men sedan bröt glädjen fram. Nu tog min mor fram kaffepannan och började mala de äkta kaffebönorna som hade sparats till ett alldeles speciellt tillfälle. Nog var detta ett sådant! Min farbror tog fram sitt lilla dragspel och spelade en glad låt. Hade det varit ett önskeprogram skulle jag ha önskat En soldat kommer hem för att aldrig mer draga ut.

Många år har försvunnit sedan dess, mycket har hänt och många krig har utspelats men inget minne står så klart i min hjärna som detta.
Inskickat av Mary Olsson, Svängsta.

Besök vår webbshop

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.