Kräftskivornas paradis!

Retro kräftfiske
Här fiskas det kräftor! Även under 1940-talet var det en delikatess. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

IMG_5278om

Det är minsann tid för röda skaldjur, dill och lysande lyktor! Nu när augusti är här med sina mörka och mysiga kvällar blir kräftskivan ett fint hejdå till sommaren. Om du inte har gjort det än så är det dags denna sista augustivecka.

Jag älskar att äta kräftor. Det är något visst med att det tar tid att äta samtidigt som man har sina vänner och familj runt sig. Och det känns speciellt att få njuta av någonting som man bara äter en gång om året. Det är annorlunda jämfört med vår julmat, påskmat och midsommar. Då äter man nästan samma sak varje gång, men på kräftskivan finns den härliga smaken av hav!

Förr åt man inte kräftan kall och hel. Under 1700-talet gjordes till exempel en hel del roliga grejer av köttet: färs, kräftkaka och till och med kräftkorv! Det kanske är recept som borde återinföras för variationens skull?

Jag vet att många tycker att det är ganska slabbigt att äta kräftor. Det känns våldsamt att bryta av bitar och personligen tycker jag att kokningsprocessen känns väldigt otäck. Sedan finns det även de som tycker att själva kräftan är lite obehaglig. Carl Von Linné var en av dom, han ansåg att kräftan var en insekt och därför inte skulle ätas!

Under lång tid var kräftskivor till för kungligheter och societeten. Erik XIV gjorde det poppis när han en dag under år 1562 bad sin slottfogde om kräftor till sin syster Annas bröllop. Kräftorna blev en hit och han lät tillslut de kungliga slottens vallgravar fyllas upp med kräftor för senare fiske.

Vanligt folk höll sig dock borta under många hundra år. Det var inte förrän på tidigt 1900-tal som det blev en typisk folklig tradition och ordet kräftskiva kom in i bilden. Och precis som idag var det en högtid som var som gjord för att njuta av den sista tiden av sommaren. När det är tillräckligt varmt för att sitta ute och tillräckligt mörkt för att tända lyktor.

Visste du förresten att illaluktande kräftlukt faktiskt är lätt att få bort? Vatten och tvål hjälper inte mycket, men om du gnuggar händerna emot rostfritt stål så tar det bort doften. Pröva själv på diskon hemma!

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.