Konungen är död – leve Konungen!

Konungen är död  - leve Konungen!

Den 15 september 1973 avled kung Gustav VI Adolf på Helsingborgs lasarett i en ålder av 90 år. Han hade förts till sjukhus den 18 augusti med blödande magsår och opererats, men komplikationer  tillstötte och dödsbudet kom inte oväntat. Den 16 september hyllades den nya konungen Carl XVI Gustaf när han kom ut på slottsbalkongen i Stockholm. 

Det var en dramatisk tid i Sverige på flera sätt. Medan gamle kungen låg allvarligt sjuk pågick Norrmalmstorgsdramat där en bankrånare tagit gisslan och valrörelsen fick ett märkligt slut då socialdemokraterna och vänsterpartiet erövrade 175 mandat, lika många som de borgerliga. Det innebar att en del frågor fick avgöras med lottning. För att undvika en ny ”lotteririksdag” minskades riksdagen med en ledamot till valet 1976 och består numera av 349 ledamöter.

Gilla oss på Facebook 

Se andra fina bilder

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.