Kolla in 7 läckra bilar från förr

Kolla in 7 läckra bilar från förr

Vår svarta VW-pärla

Landbok9_853b_lowres

☛ Bubbla på väg. Pappa Agne Thornérs fyra pärlor på en bild. Mamma Marianne, jag Agneta och min yngre syster Margareta med sin älskade rosa nalle. Vi var på utflykt från Västervik i slutet av 50-talet eller början av 60-talet i den fjärde pärlan, en svart VW med registreringsnummer H26293. Inskickat av Agneta Dahl, Västervik.

 

Finklädd på utflykt

 

Landbok9_960b_lowres

Nu kör vi. Min make Kjell Sandström har köpt sin första bil 1962. Det är en Ford Anglia och han och jag (blivande frun) ska ut på utflykt från Arvslindan i Gagnef där jag bodde då. Vi gjorde ofta utflykter med bilen och Kjell är riktigt snyggt klädd som synes. Inskickat av Gunnel Sandström, Borlänge.

 

Pappa Evert på uppdrag

Landbok9_930b_lowres

☛ Reste mycket. Detta är min far, Evert Plahn, med en av sina första bilar, en DKW. Bilden är från slutet av 1940-talet, möjligen 1950. Vid denna tid arbetade pappa som konsulent åt tidningen Falu-Kuriren. Han var ett slags allt-i-allo som reste runt och besökte företag och privatpersoner för att sälja annonser och prenumerationer. Men han skrev och fotograferade också olika nyhetshändelser vid behov. Inskickat av Sölve Plahn, Mora.

En gammal goding till Saab

Landbok9_994b_lowres☛ Pionjären Stina. Min syster Stina Simas blev ägare till en Saab i slutet av 1940-talet. Bilen var grön och saknade baklucka, den var droppformad och hade en tvåtaktsmotor som lät som ärtsoppskok. Stina var en av de första kvinnliga bilkåristerna i vårt land och bilen blev också flitigt använd till de många orienteringstävlingar som hon deltog i. Bilden där Stina putsar Saaben är tagen vid Simas gården i Kaspersbo, Dalarna. Inskickat av Monica Ohrmér Gustavsson, Björkvik.

 

Min första bil var en Volvo

Landbok9_928c_lowres

☛ Välkänd. Jag köpte min första bil på sommaren 1974, ett par månader efter att jag tagit körkort. Jag hade jobbat på sommarlov och helger och sparat ihop till denna tre år gamla Volvo 142, årsmodell -72. Bilden är tagen hemma på gården i Ubbaboda, Skåne. Inskickat av Stefan Svensson, Lönsboda.

Brr, vad kallt i Fogeryd

Landbok9_895b_lowres

☛ Inga vinterkläder. Mina bröder Leif och Ivan framför pappas Pontiac årsmodell 1937 som han köpte 1951 och hade kvar till 1960. Bilden är tagen i Fogeryd, Östergötland, 1953, och grabbarna är ju inte klädda i varma vinterkläder direkt, möjligen med undantag för hemstickade vantar. Inskickat av Sol-Britt Bertilsson, Vikingstad.

”Snabba tyska småvagnen”

Landbok9_909_lowres

☛ Mjölkkontrollant. Det är vintern 1954-55 på mina föräldrars arrendegård Brättelund utanför Vänersborg. Min far, Herbert Andersson, hade börjat ett arbete som innebar att han åkte till flera gårdar och kontrollerade mjölkens fetthalt. Då var det nödvändigt med bil och far köpte en IFA F 9 Limousine av årsmodell 1954. Enligt dåtidens reklam var bilen ”den snabba tyska småvagnen” vilket sannolikt bygger på det faktum att motorstyrkan var på 30 hästkrafter. Det gav farten 100 km/timmen på 39 sekunder. Toppfarten var 110 km/timmen och bilen kostade 6730 kronor (drygt 97000 i dagens penningvärde). Grabben på bilden är jag som fyraåring.

Inskickat av Stig Åke Andersson, Vänersborg.

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.